Medvedev: Evropa je postala neprijatelj Moskve, uskoro će nestati
Dimitrij Medvedev

“Teška vremena će dugo trajati“

Medvedev: Evropa je postala neprijatelj Moskve, uskoro će nestati

Evropa, ne samo da je izgubila Rusiju kao strateškog partnera, već je postala i pravi neprijatelj Moskve, kazao je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

“Mi sada nismo čak ni susedi, već pravi neprijatelji. EU bunca o potpunoj nepredvidivosti Rusije, gradi sumanute teorije zavjere i troši astronomske sume za održavanje svoje bezbjednosti. Evropska unija je izgubila Rusiju kao dugoročnog strateškog partnera. Nismo srećni zbog toga, ali je to činjenica“, objavio je političar na svojoj stranici na društvenoj mreži VKontakte.

On je istakao da je energetska saradnja Evrope i Rusije veoma dugo bila pokvarena ili zamrznuta i da sad dolaze teška vremena za EU.

“Evropa se krvavo i bez anestezije kastrirala, odbijajući energetsku saradnju sa našom zemljom. Ona je jako dugo pokvarena ili zamrznuta. Ali sada Amerika, trljajući ruke, snabdijeva Evropu svojim tečnim prirodnim gasom po previsokim cijenama”, istakao je Medvedev.

Kao rezultat toga, nastavio je političar, ekonomije najvećih evropskih zemalja, koje su dugi niz godina bile pokretačka snaga Evropske unije, pokazale su značajan pad i oporavak će biti veoma spor.

“Za slabije zemlje zapadne Evrope ovo je loša perspektiva. Teška vremena će dugo trajati”, primijetio je on.

Prema njegovim riječima, Evropska unija, nakon svađe sa Rusijom, tone u degradaciju.

"Moskva i Vašington će se prije ili kasnije dogovoriti, ali Brisel neće povratiti svoj uticaj. Vašington ne može da pobjegne od Rusije, Kine i zemalja globalnog juga. I nema smisla da započinjemo pravi rat sa Amerikom. Ali “slatka mala stara Evropa“ će uskoro nestati", zaključio je Medvedev.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.