Preminula i druga osoba kojoj je presađeno srce svinje
Ilustracija

Preminula i druga osoba kojoj je presađeno srce svinje

Lorens Foset, druga osoba kojoj je presađeno genetski modificirano srce svinje, preminuo je šest sedmica nakon eksperimentalnog postupka, prenosi Avaz.

Iz Medicinskog centra Univerziteta Merilend, gdje je postupak izveden, kazali su da je srce posljednjih dana pokazivalo znakove odbacivanja.

“Fosetova posljednja želja bila je maksimalno iskoristiti ono što smo naučili iz ovog iskustva, tako da drugi mogu dobiti priliku za novo srce kada ljudski organ nije dostupan. Potom je timu ljekara i medicinskih sestara koji su se okupili oko njega rekao da nas voli. Neizmjerno će nam nedostajati“, rekao je doktor Bartli Grifit, koji je izveo tu operaciju.

Foset je prvi put primljen u bolnicu 14. septembra nakon što je doživio zatajenje srca i podvrgnut je eksperimentalnoj transplataciji šest dana kasnije.

Zbog postojeće srčane bolesti nije bio kandidat za tradicionalnu transplataciju ljudskog srca.

“Jedina stvarna preostala nada mi je otići sa svinjskim srcem“, rekao je Foset u internom intervjuu nekoliko dana prije operacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.