Ljekari apeluju: Malu djecu ne hraniti veganski

Ljekari apeluju: Malu djecu ne hraniti veganski

Pedijatri u Njemačkoj upozorili su da bebe i malu djecu ne treba hraniti veganski. Dječji organizam izuzetno je osjetljiv na nedostatak hranljivih materija, rekli su u udruženju pedijatara i ljekara za adolescente (BVKJ) Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Za dobar tjelesni rast i zdrav razvoj svih organa, a posebno mozga, potrebne su mnoge supstance, i to u dovoljnim količinama, objasnio je portparol udruženja Aksel Geršlauer (Axel Gerschlauer) povodom Svjetskog dana vegana.

Kod veganske ishrane, snabdijevanje proteinima, određenim masnim kiselinama, vitaminima, kao i drugim elementima koji se unose u tragovima, je kritično.

Čak i male fluktuacije i nedovoljno snabdijevanje mogu oštetiti organe beba koji rastu i posebno su osjetljivi, rekao je Geršlauer.

Konkretno, "masovno i trajno" mogu biti ugroženi neurološki razvoj i mentalno zdravlje.

Skoro 10 odsto odraslih u Njemačkoj su sada vegetarijanci - ne jedu meso i mesne proizvode - ili vegani, odnosno ne jedu bilo kakve životinjske proizvode kao što su mlijeko ili jaja, saopštilo je udruženje.

Mnogi roditelji isto hrane svoju djecu vegetarijanski ili veganski. Dijeta bez mesa za mlade smatra se izvodljivom pod određenim uslovima. Ali veganska ishrana se ne preporučuje bebama i maloj djeci.

Djeca treba da se hrane raznovrsno, uz umjerenu konzumaciju mesa i životinjskih proizvoda kao što su mlijeko i sir.

Veganskoj ishrani nedostaju važne hranljive materije koje moraju da se nadoknade iz druge hrane. To je samo u ograničenoj mjeri moguće kroz prirodnu hranu. Na primjer, vitamin B12 mora da se nadoknadi suplementima.

Ako su starija djeca i mladi svjesno vegani, zbog dobrobiti životinja ili ekologije, to je za pohvalu. Prema BVKJ, tada su potrebni kvalifikovani savjeti i redovne analize krvi - jer treba osigurati unos svih važnih hranljivih materija.

Dojilje veganke moraju da unose vitamin B12 i takođe da redovno daju krv na analizu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.