Upozorenje stručnjaka: Ovo su najgora pića za naše zdravlje
/ -SHUTTERSTOCK

Upozorenje stručnjaka: Ovo su najgora pića za naše zdravlje

Pića mogu biti puna aditiva i šećera. Ako nam je zdravlje na prvom mjestu, evo opcija koje treba da izbjegavamo.

Energetska pića

Dijetetičarka Kajli Ivanir upozorila je da energetska pića mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i stresa, jer sadrže višak kofeina i stimulansa. Takođe, mogu da nas razbude i ponekad izazovu mučninu i glavobolju.

Slatki alkoholni kokteli

Kombinacija alkohola i fruktoznog sirupa, koja se ponekad nalazi u koktelima, nije dobra za jetru. Prema Kajli Ivanir, ova kombinacija ugrožava sposobnost jetre da filtrira toksine i sprečava pretvaranje fruktoze u glukozu.

-Kao rezultat toga, detoksikacija je otežana. Višak fruktoze se skladišti kao mast, što onda može da izazove povećanje triglicerida, jednog od krivaca za razvoj bolesti masne jetre - objasnila je za Foks njuz.

Gazirana pića

Gazirana pića puna su dodatog šećera, pa nutricionisti i dijetetičari savjetuju ljude koji žude za mjehurićima da biraju mineralnu vodu u koju se može dodati sok od limete, limuna ili pomorandže.

Ledeni čaj

Komercijalni, flaširani ledeni čajevi mogu da sadrže istu količinu šećera kao i sok. Prekomjerna konzumacija zaslađenih pića kao što je ledeni čaj je povezana sa razvojem metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Vještački zaslađena pića

Kajli Ivanir napominje da su istraživanja pokazala da vještački zaslađivači kao što su aspartam i sukraloza remete mikrobiom i štete zdravlju crijeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.