Bijeli luk u kombinaciji sa kurkumom poboljšava imunitet

Bijeli luk u kombinaciji sa kurkumom poboljšava imunitet

Čini se da nikada nije bilo više savjeta o tome kako poboljšati zdravlje na prirodan način, odnosno, šta treba da uradimo da bismo ojačali imuni odgovor našeg organizma, a bez obzira na to koliko se preporuke razlikuju, uvijek se ističe jedna moćna namirnica.

Bijeli luk je najjači prirodni antibiotik i njegove pozitivne osobine za zdravlje je teško nabrojati: sadrži važno jedinjenje alicin koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju, pseudomonas aeruginosu koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu. Efikasan je lijek protiv srčanih infekcija, poput endokarditisa koji može izazvati srčani udar.

Nutricionisti tvrde da bijeli luk najbolje djeluje u svježem ili izgnječenom obliku. Kuvani bijeli luk je bolji za zaštitu krvnih sudova.

Ljekari savjetuju da svaka osoba pojede 4 čena bijelog luka dnevno, osim osoba sa niskim pritiskom kojima se preporučuje manja količina.

Kurkuma ima mnoge pozitivne efekte na zdravlje, zbog čega je nazivaju "žuto zlato". Smanjuje upale grla, gljivične infekcije, pomaže kod hipertenzije, impotencije, liječi akne, smanjuje rizik od moždanog udara i sprečava zgrušavanje krvi.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.