Psihološkinja s Jejla: Kada da djetetu kupite prvi pametni telefon

Psihološkinja s Jejla: Kada da djetetu kupite prvi pametni telefon

Koliko godina bi trebalo da ima dijete kad dobije svoj prvi mobilni telefon?Ako za svoju djecu želite srećan život, psihološkinja sa Jejl univerziteta, Lori Santos, daje jednostavan odgovor na ovo pitanje: Čekajte što je moguće duže.

Djeca uzrasta između osam i 12 godina provode nešto manje od pet sati dnevno zalijepljena za svoje telefone, a kad postanu tinejdžeri, vrijeme pred ekranom raste na čak osam sati svakog dana, pokazala su istraživanja.

To vrijeme djeca vrlo rijetko koriste za kreativne i korisne stvari poput kodiranja ili stvaranja korisnog sadržaja. Najveći dio odlazi na skrolovanje na društvenim mrežama i gledanje video-snimaka, kaže Majkl Rob u svojoj analizi izvještaja.

A to je, tvrdi Santos, put ka ozbiljnom narušavanju mentalnog zdravlja. Počev od toga što društveni mediji izlažu djjecu visokom riziku od sajber nasilja, govoru mržnje i diskriminaciji, ne smijemo zaboraviti ni to da na internetu dijete lako može naletjeti na maliciozne, uznemirujuće i neprimjerene sadržaje.

“Tinejdžeri svakog dana dobijaju oko 200 notifikacija na svojim uređajima. Njihovi mozgovi se još formiraju i treba im pomoć da se fokusiraju na školu i obaveze, a ne distrakcija koju im donosi neprekidno pištanje telefona,” kaže Santos, a prenosi Zelena učionica.

Ako bismo djeci mlađoj od 14 godina uskratili upotrebu telefona, to im nikako ne bi naudilo, ali bi im donijelo brojne koristi:

manji rizik od anksioznosti i depresije
bolji kvalitet i kvantitet sna
više vremena za fizičku aktivnost napolju.

Roditelji bi takođe trebalo da slijede sličan model, tvrdi Santos.

“Ako ste neprestano na telefonu, teško će vam biti da opravdate odluku da vaše dijete ne može da dobije svoj smartfon. Neće djeca željeti da rade onako kako im vi kažete, već onako kako im pokažete”, zaključuje ova psihološkinja sa Jejla.

Izvor.AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.