Trebate li spavati s uključenim grijanjem ili ne

Trebate li spavati s uključenim grijanjem ili ne

Koliko god topla kuća zvučala ugodno, mogla bi uzrokovati sve vrste problema s kožom, uključujući pogoršanje postojećih problema poput ekcema i psorijaze.

Prema mišljenju stručnjaka, centralno grijanje je jedan od najvećih faktora koji doprinose isušivanju kože tokom zimskih mjeseci.

"Zaista se naše životne navike mijenjaju s godinom, a ne naša koža. Pored što manje vježbamo i jedemo manje zdrave hrane, izloženi smo i centralnom grijanju koje isušuje kožu, a što je napolju hladnije, to je gore", kaže Olivia Thorpe, osnivačica Vanderohea.

Slično klimatizaciji, centralno grijanje smanjuje razinu vlage u njihovom zraku, uzrokujući da koža postane suha i zategnuta.

"Centralno grijanje dodaje dodatni nivo stresa u upravljanju suhom kožom, što je posebno problematično kada imate već postojeće kožne bolesti kao što su psorijaza ili ekcem", objašnjava dr Adam Friedmann, konsultant dermatolog za Stratum dermatološke klinike.

Znaci upozorenja da je vaša koža možda previše suva su ako je gruba na dodir, izgleda da se počnje ljuštiti.

Osim što uzrokuje suve uslove u unutrašnjosti, centralno grijanje također uzrokuje probleme zbog kontrasta vanjskih temperatura. Temperatura koja se mijenja od toplog i ugodnog iznutra u hladno napolju, takođe uzrokuje širenje krvnih sudova, zbog čega se crvenilo akni i rozacee čini mnogo gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.