Valerijana - najbolja biljka za dubok san
VALERIJANA / -SHUTTERSTOCK

Valerijana - najbolja biljka za dubok san

U narodnoj medicini valerijana je poznata kao sredstvo koje opušta nerve i ublažava depresiju, ali zapravo ova biljka je lijek za još mnoga stanja. Ova biljka je prirodni antidepresiv, sedativ, homeopatik, analgetik, diuretik i antioksidant. Koristi se u narodnoj medicini još od vremena davne Grčke. Tinktura od valerijane ublažava hronični umor, glavobolju, želudačne tegobe, strah i hipohondriju, ublažava simptome astme, bolove u mišićima, ali pomaže i u regulisanju krvnog pritiska, a pored toga, efikasna je i u uklanjanju i menstrualnih bolova. Biljka se preporučuje i naročito je korisna za odvikavanje od pušenja.

U staklenu flašu od 1,5 l uliti 1 litar 40% alkohola, a zatim dodati 50 grama usitnjenog korijena valerijane i ostaviti da odstoji 10–12 dana.

Tako pripremljenu tinkturu čuvajte na tamnijem mjestu. Tinktura se uzima sa vodom ili šećerom. U kašiku sipajte 30 kapi tinkture i malo šećera i uzimajte 2–3 puta dnevno.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.