Jeste li dobar roditelj? Ne, ako radite jednu od ove 4 stvari, kaže psiholog

Jeste li dobar roditelj? Ne, ako radite jednu od ove 4 stvari, kaže psiholog

Ako ste roditelj, onda znate da je podizanje djece sve samo ne lako. Svako ima svoje obrazovne metode, svoje pristupe. Oni su često zasnovani na onome što smo i sami dobili u djetinjstvu.

Rana životna iskustva su ključna za razvoj psihički zdravih pojedinaca, pa je ispravno biti svjestan grešaka i svjesno se nositi sa njima. Psiholog Ronald E. Riggio u članku objavljenom na Psychology Today je predstavio četiri vrste roditeljstva kojima roditelji ne čine nikakvu uslugu svojoj deci.

1. Kazneno roditeljstvo

Autoritarno roditeljstvo karakteriše striktno poštovanje pravila i velika kontrola i dominacija nad djetetom. Posebno je štetna upotreba kazne. Kao obrazovna strategija, ovo jednostavno nije djelotvorno, a može biti i psihički štetno za dijete. Kao rezultat toga, djeca mogu razviti negativne emocije kao što su strah, bijes i krivica. Živjeti sa stalnom kaznom ako nešto ne uradimo kako treba može dovesti do bola ili stresa.

2. Helikoptersko roditeljstvo

Roditelji koji intenzivno prate ponašanje svoje djece i lebde nad njima poznati su kao „helikopterski roditelji”. Oni donose odluke za djecu i pokušavaju da na sve načine da ih zaštite. U tome se lako može pretjerati, time se onemogućava da dijete nauči da odlučuje i djeluje samostalno. Brojne studije su pokazale da "helikoptersko" roditeljstvo šteti liderskom potencijalu djeteta i dovodi do niskog samopoštovanja kod djece i preteranog oslanjanja na roditelje.

3. 'Samostalno' roditeljstvo

Roditeljski stav „sve je dozvoljeno” najčešći je kod roditelja koji su malo „brljavi” u vaspitanju, kao i kod pretjerano popustljivih roditelja koji udovoljavaju svakom hiru svog djeteta. Praktično nema vaspitanja dece. Roditelji koji zanemaruju svoju djecu puštaju ih da odrastaju uz TV ili YouTub. Oni takođe ne postavljaju granice djeci, pa samo oni znaju kako da ih prate. Ova djeca imaju tendenciju da nemaju samokontrolu i imaju veliki deficit u komunikacijskim vještinama. Djeca kojuroditelji "maze" tako što nikada ne govore „ne“ takođe razvijaju slabu samokontrolu i osjećaj da imaju pravo na sve.

4. Nedosljedno roditeljstvo

Roditelji koji su nedosljedni u svom roditeljstvu – ponekad reaguju toplo i podržavajuće, drugi put su hladni i neojsetljivi – šalju djetetu različite signale. Ovo može izazvati nesigurnost i pretjeranu zabrinutost kod djeteta. U mnogim slučajevima, djeca nedosljednih roditelja pokazuju isti obrazac nedosljednosti – naizmjenično toplo i hladno – u svojim međuljudskim odnosima kad odrastu, piše Citymagazine.si.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.