Folna kiselina posebno važna za trudnice
/ VALERIA VENEZIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA-VALERIA VENEZIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Folna kiselina posebno važna za trudnice

Folna kiselina, poznata i kao "majčinski vitamin", najčešeće se vezuje za trudnice, ali zapravo neophodna je svima. Folna kiselina pripada vitaminima B kompleksa i predstavlja oblik vitamina B9, koji spada u najznačajnije nutrijente koji pomaže pravilan rast i očuvanje ćelija, popravljanje raspoloženja i brojne funkcije u tijelu. Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B9. Kada se prirodno nalazi u hrani, naziva se folat, a kada je u obliku suplementa naziva se folna kiselina. Folna kiselina je, prije svega, važna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i zdravlje bebe tokom trudnoće.

Za šta je dobra folna kiselina?

Folna kiselina je važna za brojne funkcije u tijelu, od sinteze i regeneracije DNK do deobe ćelija.

Između ostalog, pomaže organizmu da stvori zdrava nova crvena krvna zrnca, odnosno eritrocite koji prenose kiseonik po cijelom tijelu. Ako ih tijelo ne proizvodi dovoljno, može nastati anemija. To dovodi do umora, slabosti i blijedog tena. Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B9. Kada se prirodno nalazi u hrani, naziva se folat, a kada je u obliku suplementa naziva se folna kiselina. Folna kiselina je, prije svega, važna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i zdravlje bebe tokom trudnoće.

Folna kiselina igra ključnu ulogu i u razbijanju homocisteina, amino-kiseline koja može imati štetne efekte ako je u tijelu ima previše.

Folna kiselina za trudnice

Mnogi već hranom unose dovoljno folata, međutim, neki posebno mogu imati koristi od uzimanja suplemenata folne kiseline. U pitanju su trudnice.

Kičmena moždina je jedan od prvih djelova tijela koji se formiraju u embrionu, a nedostatak folne kiseline može uzrokovati anomalije kičmene moždine. Takođe, taj manjak može izazvati nepravilnosti neuralne cijevi koja je neizmerno važna za rano formiranje mozga i kičme embriona. Folna kiselina takođe može smanjiti rizik od prevremenog porođaja, srčanih nepravilnosti i zečje usne.

Preporuka stručnjaka je da trudnice i žene koje planiraju trudnoću uzimaju 400-800 mikrograma (mcg) folne kiseline. Dojilje treba da uzimaju oko 500 mcg dnevno.

Folna kiselina za starije osobe

Jedna od glavnih prednosti folne kiseline kod starijih osoba je sposobnost da uspori gubitak pamćenja od starenja i kognitivni pad. Međutim, kod starijih osoba sa već postavljenom dijagnozom demencije ili Alchajmerove bolesti nije se pokazalo da suplementi folne kiseline ublažavaju simptome. Kako se pije folna kiselina?

Za pravilno uzimanje folne kiseline najbolje je savjetovati se sa stručnjakom, te će on preporučiti dozu svakog dana ili jednom nedjeljno.

Generalne preporuke su da trudnice i žene koje bi da zatrudne treba da uzimaju folnu kiselinu i tri mjeseca prije trudnoće jer pomaže bebi da normalno raste, a mnoge žene u prvim nedjeljama i ne znaju da su trudne.

Punoletni muškarci i žene u prosjeku treba da uzimaju 400 mcg folne kiseline dnevno. Trudnicama i dojiljama je potrebno 600 mcg, odnosno 500 mcg. Oni koji redovno piju alkohol treba da uzimaju najmanje 600 mcg folne kiseline dnevno jer alkohol može da ugrozi njegovu apsorpciju. Maksimalna dnevna doza za odrasle koja vjerovatno neće izazvati neželjene efekte (ne uključujući folat iz hrane) jeste 1.000 mcg.

Manjak i višak folne kiseline

Kao što smo već naveli, folna kiselina izuzetno je važna za pravilno funkcionisanje organizma i opšte zdravlje. Manjak folne kiseline može izazvati zdravstvene probleme kao što su anemija, umor, razdražljivost, otežano disanje i vrtoglavica.

Simptomi nedostatka folne kiseline

Manjak folne kiseline u tijelu može dovesti do anemije, a tokom trudnoće nedostatak folata povećava rizik od urođenih nepravilnosti.

Naime, nizak nivo folata u krvi je povezan sa zdravstvenim problemima kao što su veći rizik od urođenih mana, srčanih bolesti, moždanog udara i određenih karcinoma.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.