Ove jeftine namirnice mogu smanjiti rizik od dijabetesa

Ove jeftine namirnice mogu smanjiti rizik od dijabetesa

Dijabetes uzrokuje visok nivo šećera u krvi zbog problema sa načinom na koji tijelo proizvodi hormon insulin, koji razgrađuje glukozu. Dijabetes je smrtonosno stanje koje pogađa milione ljudi, ali možete smanjiti rizik ako pratite svoju ishranu.

Istraživanja pokazuju da možete smanjiti šanse za razvoj ove bolesti odabirom određenih namirnica.

Dijabetes uzrokuje visok nivo šećera u krvi zbog problema sa načinom na koji tijelo proizvodi hormon insulin, koji razgrađuje glukozu. Međutim, neke namirnice, koje čak i nisu skupe, mogu pomoći u smanjenju rizika.

Grožđe

Konzumiranje grožđa može smanjiti vaše šanse za razvoj dijabetesa za 10 procenata, pokazuje studija.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), povećanje količine voća koje jedete je jedan od načina da počnete da upravljate rizikom od ovog stanja.

Međutim, nisu svi plodovi stvoreni jednaki. Njihova studija, objavljena u Korean Journal of Family Medicine, pratila je navike u ishrani odraslih od 40 do 69 godina. Otkrili su da jedenje jedne porcije grožđa nedjeljno smanjuje rizik od dijabetesa, ali porcija bilo kog voća povećava šanse za dva procenta.

Hojun Iu, iz Nacionalne univerzitetske bolnice u Seulu, rekao je: „Naši nalazi ukazuju na povezanost između konzumiranja određenog voća i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Veća potrošnja grožđa je značajno povezana sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2.“

Međutim, ukupna količina konzumiranog voća nije bila povezana sa smanjenim rizikom.

Integralni pirinač

Zamjena skrobnih ugljenih hidrata koje jedete, cijelim žitaricama, takođe je povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa.

„Jedenje bijelog hljeba, bijelog pirinča i slatkih žitarica za doručak poznatih kao rafinisani ugljeni hidrati povezani su sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Međutim, integralne žitarice kao što su smeđi pirinač, tjestenina od cijelog zrna, hljeb od cijelog zrna i zob su povezane sa smanjenim rizikom, pa birajte ovu hranu“, dodaje on.

Jedna studija, objavljena u BMJ, otkrila je da jedenje više običnih cijelih žitarica značajno smanjuje rizik. Dvije ili više porcija smeđeg pirinča nedjeljno smanjile su rizik za 12 procenata, u poređenju sa samo jednom porcijom mjesečno.

Čili papričice

Ljubitelji začinjene hrane možda već smanjuju rizik od dijabetesa, a da toga nisu ni svjesni. Utvrđeno je da kapsaicin, hemikalija u čili papričicama, snižava nivo glukoze u krvi.

Jedna studija, objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazala je da je ova hemikalija pomogla u povećanju nivoa insulina kod dijabetičkih pacova.

CDC takođe preporučuje da jedete više povrća bez skroba kao što je paprika kako bi se kontrolisao šećer u krvi.

Leblebije

Kao i kod cijelih žitarica, mahunarke poput leblebija mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa povećanjem količine vlakana koju imate u ishrani.

Međutim, one takođe imaju dodatnu prednost jer su pune proteina, koji vas duže drže sitim i smanjuju šanse za gojaznost – ključni faktor rizika za dijabetes.

Studija, objavljena u Journal of Food Science and Technology, pokazala je da su žene koje su jele leblebije, imale do 36 odsto niži šećer u krvi od onih koje su jele bijeli hljeb. Takođe su bile manje gladne nakon obroka, rekli su istraživači.

Jogurt

Jogurt je osnovna namirnica za doručak, a istraživanja pokazuju da je jedna od njegovih brojnih zdravstvenih prednosti smanjenje rizika od dijabetesa.

"Jogurt i sir su fermentisani mliječni proizvodi i oni su povezani sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Kada su u pitanju mliječni proizvodi i rizik od dijabetesa tipa 2, količina masti u ovim mliječnim namirnicama nije toliko bitna. Šta je još važnije je da izaberete nezaslađene opcije poput običnog prirodnog ili grčkog jogurta i običnog mlijeka", kaže on.

Jedna studija, objavljena u Journal of Nutrition, pokazala je da konzumiranje 80 do 125 g jogurta dnevno smanjuje rizik od bolesti za 14 odsto, u poređenju sa ljudima koji ga nisu imali.

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.