Ključ za bolje mentalno zdravlje je u odabiru ove namirnice

Ključ za bolje mentalno zdravlje je u odabiru ove namirnice

Kada je u pitanju liječenje stresa, depresije i anksioznosti, možda ne mislite da ono što jedete ima veze sa tim.

Međutim, nova istraživanja sugerišu da ključ za bolje mentalno zdravlje možda leži u vašim crijevima i vašoj omiljenoj hrani. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji otkrili su da Lactobacillus, bakterija koja se nalazi u jogurtu, kao i u fermentisanoj hrani, može pomoći tijelu da upravlja stresom i može pomoći u sprječavanju depresije i anksioznosti.

Predvođen UVA istraživačem Albanom Gaultierom, tim je rekao da nalazi utiru put za liječenje stanja mentalnog zdravlja.

To znači da naučnici sada sve više gledaju na crijeva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja. Takođe postoji interesovanje za to kako mikrobi crijeva mogu uticati na mentalno zdravlje.. Koristili su miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus u svojim crijevima.

Sprovodeći testove ponašanja i izlažući ih nizu stresora - poput mokre posteljine ili nagnutog kaveza - otkrili su da miševi koji nisu imali bakterije pokazuju više znakova anksioznosti i depresije.

I primijetili su da je prenošenje mikrobiote sa miševa pod stresom na miševe bez klica bilo dovoljno da izazove depresivno i anksiozno ponašanje. su uspjeli da identifikuju da laktobacili mogu da održavaju nivoe imunološkog medijatora, nazvanog interferon gama, koji reguliše odgovor tijela na stres i pomaže u sprječavanju depresije. "

Naše otkriće baca svjetlo na to kako laktobacili koji žive u crijevima utiču na poremećaje raspoloženja prilagođavajući imuni sistem. Naše istraživanje bi moglo da otvori put otkrivanju preko potrebnih terapija za anksioznost i depresiju", rekao je on.

Izvor AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.