Ove vježbe su najbolje za zdravlje mozga
MOZAK K/ -SHUTTERSTOCK

Ove vježbe su najbolje za zdravlje mozga

Zdrav mozak, kao ključni organ, zahtijeva pažljivu njegu da bi unaprijedio svoju dugovječnost i funkcionalnost, i upravo zbog toga su mentalne vježbe ključne. Pored pravilne ishrane bogate hranljivim materijama, postoji jednostavan, ali efikasan savjet od trenera pamćenja Džima Kvika, autora knjige "Neograničeno: nadogradite svoj mozak, naučite brzo bilo šta i živite svoj izuzetan život". Kvik predstavlja korak koji možete da primijenite ujutru da biste poboljšali zdravlje mozga - pranje zuba suprotnom rukom. Kvik ističe važnost ovog jednostavnog čina jer stimuliše aktivnost različitih djelova mozga. Pranje zuba nedominantnom rukom nije samo fizički izazov već i mentalni stimulans koji može poboljšati kognitivne funkcije. Pored toga, ova procedura služi kao podsjetnik da budete prisutni u trenutku, pomažući vam da izbjegnete da um odluta na dnevne obaveze ili prethodne događaje.

Kvik ističe da ovaj jednostavan ritual može imati dugoročne pozitivne efekte na fokus i svijest tokom cijelog dana.

U suštini, ovaj mali, ali značajan korak može poslužiti kao početak svjesnijeg i fokusiranijeg života, otvarajući vrata boljoj produktivnosti i dobrobiti mozga. Zato odvojite samo nekoliko minuta ujutru za ovaj jednostavan zadatak koji će postaviti scenu za uspješan dan ispunjen bistrinom uma i povećanom koncentracijom.

Mentalne vježbe za zdravlje mozga pored pranja zuba suprotnom rukom, postoji niz drugih jednostavnih mentalnih vježbi koje možete da uključite u svoju rutinu da biste unaprijedili zdravlje i funkciju mozga.

Hodajte unazad (bezbijedno)

Promijenite svoj uobičajeni način kretanja i povremeno hodajte unazad - to će stimulisati druge djelove mozga, koordinaciju i ravnotežu.

Isključite GPS Kada je moguće, isključite GPS i oslonite se na sopstvenu memoriju da biste pronašli put do odredišta. Ova vježba podstiče prostornu orijentaciju i poboljšava pamćenje.

Naučite novi jezik

Naučite nekoliko osnovnih riječi na novom jeziku. Ova aktivnost podstiče i pomaže u održavanju i poboljšanju kognitivnih sposobnosti.

Šetnja umjesto društvenih mreža

Umjesto da stalno provjeravate društvene mreže, napravite pauzu i prošetajte. Svjež vazduh i fizička aktivnost stimulišu dotok krvi u mozak, poboljšavajući kognitivne funkcije.

Jedite suprotnom rukom

Kao produžetak ideje da perete zube suprotnom rukom, pokušajte da jedete svojom nedominantnom rukom. Ovo promoviše koordinaciju i stimuliše različite djelove mozga.

Meditirajte

Uvedite praksu meditacije u svoj svakodnevni život. Meditacija može smanjiti stres, poboljšati pažnju i koncentraciju i promovisati opšte blagostanje mozga.

Važno je naglasiti da se nije potrebno opterećivati beskrajnom listom aktivnosti. Manji, ali redovni izazovi svjesnosti često su moćniji nego preplavljeni. Izaberite jednu ili dvije vežbe koje vam odgovaraju i uključite ih u svoju dnevnu rutinu.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.