Sunak uvjeravao Zelenskog da će Britanija nastaviti da podržava Ukrajinu
Riši Sunak

Sunak uvjeravao Zelenskog da će Britanija nastaviti da podržava Ukrajinu

Premijer Velike Britanije Riši Sunak danas je tokom telefonskog razgovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog uvjeravao da će njegova zemlja "nastaviti da snažno podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv agresije i okupacije tokom 2024. godine", prenosi AFP.

Sunak je “podvukao napore Ujedinjenog Kraljevstva da pruži vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini, posebno kroz nove isporuke oružja“, navodi se u saopštenju Dauning strita.

Takođe je “izrazio saučešće svim Ukrajincima koji su poginuli i povrijeđeni tokom ruskih vazdušnih udara tokom božićnog perioda“.

Rusija je danas ujutro ponovo izvela masovne udare na Ukrajinu, ubivši najmanje pet civila i ranivši 119 ljudi, uglavnom u Kijevu i Harkovu, prema podacima ukrajinskih vlasti koje sada traže od zapadnih saveznika još veću vojnu pomoć.

Novi ruski udari su došli kao odgovor na ukrajinsko granatiranje Belgoroda u kojem je poginulo 25 osoba, uključujući i djecu.

Prema Dauning Stritu, dvojica lidera su tokom svojeg razgovora pričali i o “najnovijim dešavanjima u sukobu, posebno o napretku u Crnom moru i uspjehu ukrajinske protivvazdušne odbrane, ojačane raketama zemlja-vazduh koje je isporučila Velika Britanija“.

London je u petak najavio slanje oko 200 protivvazdušnih raketa u Ukrajinu kako bi ojačali njenu odbranu, pozivajući usput svoje saveznike da „udvostruče napore“ u vojnoj podršci Kijevu.

Britanska vojna pomoć Ukrajini do sada iznosi 4,6 milijardi funti (5,3 milijarde eura).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.