Jutarnji napitak koji smanjuje nadutost i jača imunitet
NAPITAK OD ĐUMBIRA/ -SHUTTERSTOCK

Jutarnji napitak koji smanjuje nadutost i jača imunitet

Najbolja odbrana od virusa i bakterija je jak čelični imunitet. Njegovu moć možete povratiti moćnim prirodnim napitkom od đumbira. On će vam pomoći ako vas muči nadutost, bilo da je to zbog prejedanja, probavnih problema ili menstruacije.

Mala doza đumbira svaki dan može pomoći i pri smanjenju nadutosti i gasova, mučnine i povraćanja, te grčeva u želucu. Iako je nadutost jedna od tipičnih tegoba koje pripisujemo današnjem stilu života, ovo nije jedini način na koji đumbir utiče na zdravlje te nije čudno što je napitak od đumbira sve popularniji.

Prednosti napitka od đumbira

Kao i limunsku vodu i napitak od đumbira trebalo bi konzumirati kao prvu stvar ujutro, prije jela. Đumbir je biljka s korijenom u cvatu, a kada pijete napitak od đumbira, konzumirate korijen. Đumbir sadrži vitamin C, magnezijum i kalijum.

Pomaže kod probave

Svježi đumbir najbolja je opcija za pomoć probavi. U đumbiru postoje određeni enzimi koji mogu pomoći kod nadutosti, olakšati zatvor i pomoći kod mučnine. Đumbir takođe može pomoći kod jutarnjih mučnina, pa čak i kod mučnine i povraćanja izazvanih rakom.

Jača imunitet

Dok đumbir ima protivupalna i antibiotska svojstva koja mogu ojačati imunološki sistem, takođe ima i antivirusna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravlja. Premda sadrži vitamin C, ne radi se o velikoj količini. Zato neki napici od đumbira sadrže sok od limuna ili narandže kako bi se povećao unos vitamina C. Konzumiranje ovih nutrijenata zajedno može pomoći u povećanju unosa nutrijenata iz hrane koji jačaju imunološki sistem.

Pomaže kod mršavljenja

Đumbir može smanjiti glad i povećati broj kalorija koje se sagorijevaju u procesu probave. Međutim, dodavanje đumbira ishrani samo po sebi uglavnom neće rezultirati značajnim gubitkom težine. Đumbir takođe može povećati grelin, hormon koji kontroliše nivo gladi i može smanjiti apetit i pomoći da se osjećate manje gladna.

Kako napraviti napitak od đumbira kod kuće

Sastojci:

1/2 šoljice svježeg soka od limuna, od otprilike 3 do 4 velika limuna

1 šoljica soka od narandže ili sok od 3 narandže

55 g svježeg đumbira

Neobavezni sastojci:

1 do 3 kašičice meda

1 do 2 prstohvata kajenskog bibera

1/2 kašičice kurkume

omekšani crni biber u vodi

Priprema:

Ogulite svježi đumbir i nasjeckajte ga na male komadiće. Dodajte sve sastojke u blender velike snage. Napravite kašu koju možete sačuvati i u zamrzivaču, sipajući ga u plastične kalupe za led. Jednu do dvije kocke ujutru razmutite vrelom vodom i zasladite medom. Ovom čašm zdravlja počnite dan.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.