Orban upozorava Brisel: Srbija mora što prije u EU, u suprotnom ćemo je izgubiti

Orban upozorava Brisel: Srbija mora što prije u EU, u suprotnom ćemo je izgubiti

Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da Srbija mora što prije da uđe u Evropsku uniju poručivši da će Beograd u suprotnom izabrati saradnju sa drugim partnerima, a da će Brisel izgubiti ovu državu.

"Moramo da završimo stari zadatak proširenja prije nego što krenemo u novo proširenje sa Ukrajinom. Ako ne integrišemo Srbiju što je prije moguće, izgubićemo je. Srbija ima druge opcije. Upravo je sklopila sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom", rekao je mađarski premijer za austrijski list "Prese", prenosi TASS.

Mađarski premijer je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana nazvao i "glavnim prioritetom" Budimpešte tokom njenog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, koje počinje 1. jula 2024. godine.

Podsjetimo, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar trgovine NR Kine Wang Wentao potpisali su 17. oktobra 2023. godine u Pekingu sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje. Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, mogao bi da stupi na snagu u maju-junu 2024. godine.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.