Izbori u Sjevernoj Makedoniji raspisani za 24. april i 8. maj

Izbori u Sjevernoj Makedoniji raspisani za 24. april i 8. maj

Predsjednik Sobranja Jovan Mitreski raspisao je predsjedničke i parlamentarne izbore u Sjevernoj Makedoniji, koji će biti održani 24. aprila i 8. maja.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, za 24. april zakazan je prvi krug predsjedničkih izbora, a drugi krug zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja.

- Vjerujem da će u izbornom periodu koji predstoji sve nadležne institucije, kao i svi uključeni subjekti, dati svoj doprinos da imamo fer i demokratski izborni proces, na nivou kakav zaaslužuje jedna demokratska država, članica NATO-a, država koja je na put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Mitreski u Skupštini.

Sjeverna Makedonija je u posljednjim izbornim procesima, kako je kazao, pokazala da ima kapacitet da organizuje demokratske izbore, u skladu sa evropskim vrijednostima i principima.

- Kao država uspostavili smo standarde koje moramo samo unaprijediti i nadograđivati i ni u kom slučaju ne smijemo dozvoliti da se vratimo nazad - rekao je Mitreski.

Izbore će organizovati tehnička vlada, na čelu sa tehničkim premijerom Talatom Džaferijem, koja je izabrana 28. januara.

Prema Izbornom zakonu, rokovi za sprovođenje izbornih aktivnosti teku od dana objavljivanja odluke o raspisivanju izbora u Službenom glasniku.

Nakon objavljivanja odluke, Državna izborna komisija bi trebala da se sastane kako bi usvojila rokove, čime će zvanično započeti izborni proces.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.