Protest ispred Ambasade Rusije u Beogradu zbog smrti Navaljnog: Građani polažu cvijeće, grle se i plaču

Protest ispred Ambasade Rusije u Beogradu zbog smrti Navaljnog: Građani polažu cvijeće, grle se i plaču

Zbog smrti vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog iz Rusko demokratskog društva, na čijem je čelu Pjotr (Peter) Nikitin, u 16 sati ispred Ambasade Rusije u Beogradu počeo je protestni skup.

Irina Ćukurova iz Rusije sa svojom porodicom živi u Srbiji već 10 godina i kaže da im je životu Rusiji bilo kao u ropstvu, a da ih je vlast tretirala kao imovinu. Došla je sa suprugom na skup kako bi odala posljednju počast Alekseju Navaljnom.

„Navaljni je posljednji junak Rusije koji je ubijen u zatvoru. Mi ne znamo šta se tačno desilo i nećemo nikada saznati. Mi samo znamo da se desilo ono najstrašnije. On je bio u najstašnijem logoru, zatvoru u Rusiji. Takav zatvor ne postoji nigdje u svijetu u kakvom je poslednjih mjesec dana bio Navaljni“.

Kaže da je njena porodica 2014. godine odlučila da se nikada više neće vratiti u Rusiju.

„Moj muž je danas dobio otpust iz ruske ambasade. Mi smo otišli jer mislimo da tamo sa Putnom nikada neće biti bolje. Mi smo u Srbiji slobodniji i kada ne bi bilo ruskih uticaja i Srbija bi bila slobodnija zemlja“, rekla je Irina.

Njen suprug Igor kaže da je Navaljni bio posljednja nada za Ruse koji su željeli da ta država bude „normalna država“.

„Dok je bio živ imali smo nadu da i njega i Rusiju ipak anđeli čuvaju. Danas je umrla naša posljednja nada. Imamo osjećaj kao da su više sile napustile i Navaljnog i Rusiju. Navaljni je bio za nas Nelson Mendela. Sama činjenica da je bio živ i da ga niko nije mogao potkupiti nam je davala nadu“, rekao je Igor.

Izvor:Danas

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.