Žene imaju više zdravstvenih koristi od redovnog vježbanja nego muškarci: Uočen smanjeni rizik od prerane smrti za 19 odsto

Žene imaju više zdravstvenih koristi od redovnog vježbanja nego muškarci: Uočen smanjeni rizik od prerane smrti za 19 odsto

Studija pokazala

Opservaciona studija koju podržava Nacionalni institut za zdravlje, otkriva da čak i kada žene i muškarci imaju istu količinu fizičke aktivnosti, rizik od prerane smrti je manji za žene.

Stručnjaci su zaključili su da su žene koje su redovno vježbale imale 24 odsto manje šanse da prerano umru iz bilo kog razloga tokom perioda istraživanja. Istovremeno, imale su 36 odsto manji rizik od fatalnog srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema u poređenju sa ženama koje nisu redovno vježbale.

Prema rezultatima istog istraživanja, muškarci koji su redovno vježbali imali su 15 odsto manju vjerovatnoću prerane smrti i 14 odsto manji rizik od fatalnog kardiovaskularnog ishoda u poređenju sa muškarcima koji su preferirali sedentarni način života.

Tako je studija pokazala da žene imaju veću zdravstvenu korist od muškaraca od redovnog vježbanja u smislu smanjenog rizika od smrti i kardiovaskularnih bolesti.

Kod žena koje su vježbale 140 minuta umerene aerobne vežbe nedeljno, primećen je 18 odsto manji rizik od prerane smrti, dok je samo 57 minuta intenzivnog aerobnog vežbanja nedeljno rezultiralo 19 odsto manjim rizikom od smrti, što znači da žene imaju veća korist od kraćih perioda vježbanja.

Da bi imali iste koristi od vježbanja kao i žene, muškarci su morali da vježbaju duplo više od žena. Tako je uočen 18 posto manji rizik od smrti nakon 300 minuta umjerene aerobne vježbe sedmično i 19 posto manji rizik nakon 110 minuta intenzivnog vježbanja sedmično.

Važan je i trening snage

Prednosti redovnog vježbanja nisu ograničene samo na kardio vježbe, takođe se pokazao važan trening snage, a i u ovom slučaju je primjećena veća korist kod žena u odnosu na muškarce.

Na primer, kod žena koje su redovno praktikovale trening snage, uočen je 19 odsto manji rizik od smrti, dok je kod muškaraca taj procenat bio 11 odsto u odnosu na njihove neaktivne vršnjake.

Kod žena je uočen 30 odsto manji rizik od kardiovaskularnih tegoba, a kod muškaraca, u slučaju treninga snage, iznosio je 11 odsto.

Autori su rekli da više faktora, uključujući varijacije u anatomiji i fiziologiji, može objasniti razlike u ishodima između polova. Na primer, muškarci često imaju povećan kapacitet pluća, veća srca, veću tjelesnu masu i veći udeo brzih mišićnih vlakana u poređenju sa ženama. Kao rezultat toga, žene mogu koristiti dodatne respiratorne, metaboličke i zahtjeve za snagom da izvedu isti pokret i zauzvrat ostvare veće zdravstvene koristi.

- Važan zaključak ove studije je da, bez obzira na pol, redovno vježbanje značajno smanjuje razvoj kardiovaskularnih tegoba - zaključila je dr Elenor Levin, kardiolog i profesor na Stanfordu.

Izvor: National Institut of Healt

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.