Đuričković: Vlada i parlamentarna većina nanose veliku štetu međunarodnom ugledu Crne Gore
Miloš Đuričković, Foto: Socijaldemokrate

Đuričković: Vlada i parlamentarna većina nanose veliku štetu međunarodnom ugledu Crne Gore

Bila je potrebna jedna posjeta Dodika, jedni izbori u Srbiji, jedna posjeta ministra odbrane Hrvatske i jedan prijem Ambasade Kosova, pa da se razotkriju i potvrde sve laži, manipulacije, licemjerstvo i trulost onoga što je proizašlo iz čuvenog koalicionog sporazuma koji nam je podario navodno stabilnu proevropsku 44. Vladu i parlamentarnu većinu, saopštio je međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković.

”Učešće predstavnika nekadašnjeg DF-a i funkcionera Skupštine Crne Gore na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske poslalo je jasnu poruku da sadašnja vlast ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine. Ta poruka i stav potvrđeni su i prije nekoliko dana, kada je Andrija Mandić, mimo svih protokola, u Skupštini Crne Gore primio Milorada Dodika”, kazao je Đuričković.

On je istakao da je Dodikova posjeta odagnala i dilemu oko trobojke koju je Andrija Mandić, kršeći zakone Crne Gore, uveo u upotrebu prilikom zvaničnih posjeta.

”Nije prošlo puno vremena da, sve laži i manipulacije koje su građanima servirali o pomenutoj trobojci kao zastavi koja ima svoje utemeljenje u istoriji i tradiciji Crne Gore, a ne tuđoj zastavi, padnu u vodu. Mandića i njegove istomišljenike demantovali su upravo Dodik i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Prvi jer je potvrdio da je riječ o zastavi Republike Srpske, a drugi upućujući protesnu notu zbog zastave, ali i sijaset drugih prekršaja. Nameće se pitanje, laže li Dodik ili Mandić”, naveo je Đuričković.

Đuričković konstatuje da ako su predsjednik Skupštine i funkcioneri ZBCG poslali BiH jasnu poruku, ništa manje jasnu poruku nijesu poslali Republici Kosovo, ni funkcioneri PES-a i Demokrata, s obzirom na to da nijedan od njihovih funkcionera nije našao za shodno da bude prisutan na proslavi Dana nezavisnosti Republike Kosovo, ne u Prištini, nego u podgoričkom hotelu Hilton.

”Demokrate su svoj dodatni doprinos regionalnoj saradnji, ali i EU integracijama dali stavovima njihovog ministra odbrane Krapovića, zbog kojih nijesmo dobili protesnu notu, ali je po prvi put jedan ministar iz Hrvatske odlučio da otkaže sastanak sa crnogorskom stranom”, dodao je Đuričković.

Prema njegovim riječima, iako su odnosi sa Hrvatskom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom narušeni, može se zapaziti da su odnosi sa Srbijom nešto drugačiji.

”Kako se razvijaju odnosi između Crne Gore i Srbije, najbolje se vidi na primjeru izborne noći u Srbiji, kada je predsjednik Skupštine Crne Gore služio kao trofej u izbornom štabu Aleksandra Vučića”, dodao je Đuričković.

Đuričković je istakao da svi navedeni događaji imaju zajedničku poveznicu, a to je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

”Zaglušujuća tišina i odsustvo reakcije MVP-a, navodi na zaključak da odobravaju ovakav tok događaja, ili su nesposobni da se sa njim nose. Očigledno da je koalicioni sporazum i želja da se po svaku cijenu opstane na vlasti, svezala ruke premijeru i MVP-u da čak i pomisle da upute kritiku svojim koalicionim partnerima. Ako je strah od kritike koalicionih partnera objašnjiv, svakako, nije objašnjiv izostanak reakcije na neprijateljske i opasne izjave ambasadora Maslenikov i Rodića. Izostanak reakcije na izjave ova dva ambasadora, nameće pitanje. Ko još sve drži u šaci MVP i Vladu Crne Gore”, naveo je Đuričković. 

Zbog svega navedenog, Đuričković dovodi u pitanje put evropskih integracija Crne Gore. 

„I na kraju, ista većina koja od 2020. godine, nije sposobna da sastavi Vladu čiji je rok trajanja duži od tetrapak mlijeka, ubjeđuje građane da će do 2028. godine uvesti Crnu Goru u EU. Ista ona većina, čiji se najveći subjekat, PES, ovih dana raspada na svim nivoima. Da su u Briselu ozbiljno shvatili poruke predsjednika Skupštine, Andrije Mandića, da put u EU vodi preko Republike Srpske (jer je entitet RS kao i EU zapadno od nas), vidi se po Rezoluciji Evropskog parlamenta da se Miloradu Dodiku uvedu sankcije”, zaključio je Đuričković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.