Želiš skinuti kilograme, a ispada ti i kosa? Detaljan plan donosi AI, no što kažu stručnjaci?

AI U SLUŽBI LJEPOTE

Želiš skinuti kilograme, a ispada ti i kosa? Detaljan plan donosi AI, no što kažu stručnjaci?

S razvojem umjetne inteligencije sve je više mogućnosti za njezinu primjenu u svakodnevnom životu. AI već ima ključnu ulogu u mnogim industrijama, a ona kao savjetnika za ljepotu postaje sve značajnija

Imate hiperpigmentaciju ili suho lice, naziru se i prve bore, ispada vam kosa, a ni par kilograma dolje ne bi bilo loše? Potraga za idealnim rješenjima nekada je trajala vječnost, a danas za to imamo robota za čavrljanje. S razvojem umjetne inteligencije sve je više mogućnosti za njezinu primjenu u svakodnevnom životu. AI već igra ključnu ulogu u mnogim industrijama, a njena uloga kao osobnog savjetnik za ljepotu, mršavljenje i modu postaje sve značajnija. GPT ne samo da može detaljno objasniti postupak šminkanja za večernji look već će izraditi jelovnik ako poželite skidati kilograme uz precizne vježbe koje bi morali raditi i koliko puta kako bi postigli željeni izgled. U industriji ljepote, ChatGPT se koristi za analizu interakcija kupaca i preporuku personaliziranih proizvoda te generiranje opisa proizvoda i recenzija, a proces je sličan razgovoru sa savjetnikom za ljepotu.

Mi smo zatražili pomoć oko gubitka kilograma i kose nakon trudnoće gdje je istaknuo kakvu hranu, koje sastojke moraju sadržavati proizvodi za kosu, no na pitanje koje suplemente uzimati bio je detaljniji istaknuvši i tvrtke čiji su se proizvodi pokazali učinkoviti.
U svakom slučaju uvijek je poželjno konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom no ono što se mora priznati je da je ChatGPT uvelike olakšao pronalaženje potrebnih proizvoda. Višestruke tabove zamijenile su poruke, a ljudima je uštedjelo puno vremena, kojeg ionako nemaju. No to ne znači da se chatu mora slijepo vjerovati jer i sam ChatGPT upozorava da povremeno može dati netočne informacije. Također, ako se primjerice zatraži savjet psihoterapeuta jer imate neki problem ili nutricionista kako bi smršavjeli, educirani liječnik mora se držati određenog standarda dok chatbotovi to ne moraju.

- Kao nutricionistica koja svakodnevno radi s pacijentima, moje iskustvo i stručnost potvrđuju važnost personaliziranog pristupa u procesu mršavljenja. Svjesna sam da općeniti planovi prehrane i vježbanja nisu dovoljni za postizanje dugoročnog uspjeha s obzirom na različite zdravstvene uvjete, prehrambene navike i životne stilove. Važno je naglasiti da AI može pružiti korisne smjernice, no konačne odluke trebaju se temeljiti na individualnim potrebama i ciljevima uz podršku stručnjaka – ističe mag.nutricionizma Ivana Barišić. Iako nam je chatGPT napravio detaljan jelovnik za dva tjedna kako bi izgubili pet kilograma uz vježbe koje bi trebali raditi, stručnjaci smatraju da ima određenih nedostataka.

- U primjeru jelovnika koji je sastavio AI-ja nedostaju količine hrane, a nije se uzelo u obzir ni zdravstveno stanje ispitanika, njegove antropometrijske mjere niti krvne pretrage, a to je od velike važnosti za zdravo mršavljenje i provođenje plana prehrane bez posljedica po zdravlje – ističe magistrica Barišić.

Ipak, AI može ponuditi personalizirane planove i programe vježbanja na temelju trenutnog stanja, ciljeva i prehrambenih preferencija, a fitness aplikacije koje koriste AI mogu pratiti napredak i prilagođavati vježbe kako bi bile učinkovitije. Što se tiče ljepote, može djelovati kao osobni savjetnik analiziranjem tipa kože, boje kose i oblika lica. Postoje aplikacije koje koriste AI za preporuku proizvoda koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože i tonu. Ove tehnologije mogu čak prepoznati znakove starenja ili kožne probleme te preporučiti proizvode za njegu. Isto tako AI može biti koristan i za modu koristeći prethodne kupnje, preferencije stila i trendove. Postoje čak i virtualni modni asistenti, koji mogu napraviti personalizirane outfite.

Ima mnogo potencijala za AI kao osobnog savjetnika, ali tehnologija ima ograničenja. Personalizacija i preciznost algoritama ovise o količini i kvaliteti podataka koji se mogu prikupiti što postavlja pitanja o privatnosti. Međutim, s poboljšanjem tehnologije umjetna inteligencija mogla bi postati sveprisutan savjetnik za one koji traže unapređenje izgleda i zdravlja.

- Iako prepoznajem korisnost AI tehnologije u pružanju informacija, vjerujem da konačne odluke trebaju biti donesene u suradnji sa stručnjakom. U mom radu ističem potrebu za detaljnom analizom zdravstvenog stanja, prehrambenih navika te fizičke aktivnosti kako bih izradila prilagođen plan koji će biti učinkovit i održiv. Smatram da je redoviti unos međuobroka ključan za održavanje stabilne glikemije tijekom dana te naglašavam važnost individualnog pristupa u određivanju kalorijskih potreba – zaključila je magistrica Barišić.

Izvor:Večernjilist

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.