Dodik kao Vučićev portparol:
Foto: Klix.ba

Dodik kao Vučićev portparol: "Branio" ga od Konakovića pa opet negirao genocid u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagirao je na nedavne izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, koji je kritikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog njegove pozicije o Rezoluciji o Srebrenici u UN.

Dodik je, ponašajući se kao da je portparol predsjednika Srbije, istakao da je "Vučić uvijek bio na strani istine i zalagao se za poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, te da je tužno da Konaković daje sebi za pravo da komentariše Vučića i njegove izjave".

"Vučić u svom obraćanju nije ništa pogrešno rekao, osim što je zatražio odgovor na jednostavno pitanje: 'Koje članove Dejtonskog sporazuma krši Milorad Dodik i Republika Srpska?' Da li je, možda, to toliko izazvalo Konakovića da on polemiše sa predsjednikom Vučićem, jer i sam zna da se Republika Srpska i ja lično zalažemo za poštovanje Dejtona, a ne da nam neki stranci nameću zakone i norme ponašanja. Ako to želi Konaković i ako na to pristaje, sretno mu bilo. Očigledno da nismo na istom putu", istakao je Dodik.

Kritikovao je Konakovićeve "napade" na Vučića, ističući da Konaković ne predstavlja politiku BiH svojim neosnovanim napadima, već nastoji prikupiti političke poene kod svog biračkog tijela i stranaca.

"Takođe, Elmedin ne može držati predavanje ni meni ni bilo kome iz RS-a, a još manje, kako on to kaže, ukazivati, na naše navodne secesionističke aktivnosti i izolaciju Srpske, kada znamo šta je cilj svih bošnjačkih partija u BiH, pa i njega, a to je da uz pomoć stranaca naprave Republiku Srpsku neodrživom da bi što lakše došli do unitarne, muslimanske BiH", rekao je Dodik.

Dodik je takođe rekao da Konaković, kao ministar vanjskih poslova, treba djelovati u interesu cijele BiH, a potom je ustvrdio da Konakovića ustvari "najviše boli" najavljeni "svesrpski sabor", koji će biti održan 5. i 6. maja.

"To je to što žulja Konakovića, zato moram da ga informišem da organizacija svesrpskog sabora ide svojim tokom, najbolje što može, i žao mi je što se zbog toga nervira, ali to mu, naravno, ne daje da drži bilo kome predavanje", poručio je Dodik.

U vezi s Konakovićevom sugestijom da bi Vučić trebao podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici rekavši da je "neprihvatljivo da se takve stvari nameću na međunarodnom nivou".

"Zato ne može da napada ni Vučića jer je sasvim logično ono što je on rekao, a tiče se daljih planova bošnjačkih političkih predstavnika. Njihov plan i jeste upravo ono što je Vučić rekao - da nakon usvajanja rezolucije o navodnom genocidu dođe do osuda, reparacije i ukidanja Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je svoje nezadovoljstvo Vučićevim stavom o Rezoluciji o Srebrenici, kritikujući nedostatak hrabrosti i liderstva kod predsjednika Srbije.

Konaković je također osudio poteze vlasti u Srbiji koji su podržali osobe koje veličaju ratne zločince, ističući nedostatak Vučićeve ljudskosti i hrabrosti u ovom pitanju.

Konaković je takođe naglasio potrebu za solidarnošću u regiji, ali je kritikovao Vučićevu nedosljednost u pristupu međunarodnom pravu i ljudskim pravima.

Izvor KLIX,ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.