Koje su najzdravije, a koje najnezdravije žitarice za doručak?
Ilustracija

Koje su najzdravije, a koje najnezdravije žitarice za doručak?

Žitarice su omiljena hrana za doručak. One su ukusne i praktične za sve. Međutim, nisu uvijek tako hranljive kao što mislite.

Doktorka Debora Li otkrila je za Express koje su žitarice najzdravije, a koje najnezdravije.

“Ovsena kaša je najbolja opcija. To je žitarica od cijelog zrna, što znači da je žitarica nerafinisana. Svako zrno sadrži klice, mekinje i endosperm. Ovas se smatra neprerađenom hranom koju svi treba da jedemo češće“, objasnila je ona.

Ovas je bogat proteinima i vlaknima, može da snizi holesterol i kontroliše nivo šećera u krvi i može nam pomoći da se duže osjećamo sito, što pomaže u gubitku težine.

“Da biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, napravite je sa mlijekom zbog sadržaja kalcijuma, fosfora, vitamina D i proteina“, istakao je dr Li.

Ovsenim pahuljicama možete dodati i svježe voće koje povećava unos antioksidanata, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanje orašastih plodova obezbjeđuje zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana, prenosi Index.hr.

Kada su u pitanju najgore žitarice za jelo, dr Li upozorava na granolu prelivenu čokoladom.

“Najzdravije opcije su pune šećera i masti i bogate kalorijama. Porcija čokoladne granole od 50 grama sadrži 227 kalorija i 6,8 grama zasićenih masti. Dodajte 125 mililitara punomasnog mlijeka i to je još 81 kalorija i 4,6 grama masti. – 308 kalorija i 11,8 grama zasićenih masti“, primijetila je ona.

Prema dr Liju, i djeca i odrasli treba da biraju žitarice bez šećera, bogate vlaknima koje sadrže zdrave nezasićene masti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.