Višnje: Dobar izvor vitamina C, a i poboljšavaju vid
Ilustracija

Riznica zdravlja

Višnje: Dobar izvor vitamina C, a i poboljšavaju vid

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

Ne nalaze se samo u piti od višanja, već i u sokovima, džemovima, sirupima, kompotima, sladoledima, kremama… I dobro je što se toliko intenzivno koristi jer višnje su zdravije nego što mnogi misle.

Svako voće pa i višnja oskudno je masnoćama, bjelančevinama i kalorijama, ali zato obiluje vitaminom C, vitaminima Be kompleksa i mineralima – kalijumom, gvožđem i kobaltom.

Energetska vrijednost višnje je svega 46 kilokalorija u 100 grama ploda, a karakteristike joj se ne mijenjaju ni kada je zamrznuta. Zbog toga u višnjama uživamo cijele godine.

Sitno koštunjavo voće sadrži moćne antioksidanse koji se nalaze u njenom pigmentu (antocijanine) i imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti.

Smanjenjem uticaja slobodnih radikala na ćelije štitimo ih od razaranja. Osim glukoze, višnje sadrže i kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode, oko 85 odsto, djeluju okrepljujuće i osvježavajuće na organizam. To je i razlog zašto je sok od višanja tako ukusan.

Višnja je odlično sredstvo u sprečavanju anemije, infarkta, šloga i arterioskleroze. Sok od višanja snižava krvni pritisak, pa višnju cijene i osobe koje boluju od hipertenzije, prenosi "Politikin magazin".

Višnje su odlične i za osobe sa povišenim holesterolom, jer antioksidansi sprečavaju da loš LDL holesterol oksidiše i oštećuje krvne sudove.

Višnja je čuvar cijelog kardiovaskularnog sistema.

Dobar je izvor vitamina C koji povoljno utiče na odbrambene snage organizma.

Poboljšava vid, smanjuju koagulaciju krvi, popravljaju krvnu sliku žena poslije ciklusa, snižava pritisak, ublažavaju reumu i giht.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.