Zbog pranja novca i utaje poreza u Srbiji uhapšena 31 osoba

Zbog pranja novca i utaje poreza u Srbiji uhapšena 31 osoba

Policija u Srbiji je uhapsila 31 osobu na teritoriji više gradova zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile veći broj krivičnih djela – pranje novca, poreska utaja i poreska prevara, saopštio je tamošnji MUP.

U nastavku akcije suzbijanja korupcije, pripadnici MUP-a, Odjeljenja za borbu protiv korupcije, UKP, u saradnji sa Sektorom poreske policije, Operativnim odjeljenjem u Kragujevcu i Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su 31 osobu na teritoriji više gradova, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile veći broj krivičnih djela – pranje novca, poreska utaja i poreska prevara, čime je nanijeta šteta budžetu Republike Srbije u iznosu od oko 166.466.000 dinara, a pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od oko 573.708.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca, uhapšeni su D. V. (1970), D.Đ. (1980), L.Ž. (1996), V.M. (1984), N.D. (1977), D.Ć. (1971), Ž.N. (1981), R.P. (1966), V.M. (1981), M.D. (1986), R.K. (1968), B.M. (1976), M.G. (1988), dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćene još dvije osobe za kojima se traga.

D.V. se sumnjiči i za poresku utaju, a D.Đ., L.Ž., V.M. i N.D. i za poresku utaju u pomaganju.

Kako se sumnja, D.V. je, od januara 2019. do decembra 2022. godine, kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Mladenovca, čija je djelatnost trgovina i reciklaža sekundarnih sirovina, a koji je svoju poslovnu djelatnost vršio preko poslovne jedinice u Kragujevcu, podstrekavao D.Đ., L.Ž., V.M., N.D., V.M., D.Ć., Ž.N., M.D., R.P., R.K., B.M., M.G. i još dva lica da izvrše krivično djelo pranje novca.

Kako se sumnja, po nalogu D.V. podstrekavane osumnjičene osobe su organizovale putem drugih fizičkih lica otvaranje 139 preduzetničkih radnji, čija je pretežna djelatnost demontaža olupina ili sakupljanje otpada koji nije opasan, kojima su osumnjičeni faktički upravljali i bili ovlašćeni za raspolaganje sredstvima po računima tih preduzetničkih radnji.

Novac u iznosu od 538.033.816 dinara, D.V. je, sumnja se, uplatio sa poslovnog računa svog privrednog društva na poslovne račune preduzetničkih radnji osumnjičenih, kao i preduzetničkih radnji kojima su oni faktički upravljali po osnovu lažnih računa o navodnom otkupu sekundarnih sirovina, koji su zatim podizali i uz zadržavanje od jedan odsto od podignutog novca, vraćali na ruke D.V., koji je dio preuzetog novca integrisao u legalne tokove, a ostatak koristio za lične potrebe.

Sumnja se i da je D.V. neosnovano umanjio osnovicu za obračun poreza na prihod od samostalne djelatnosti i stvorio uslove da izbjegne podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana, čime je izvršio krivično djelo poreska utaja, u čemu su mu pomogli D.Đ., L.Ž., V.M., N.D. i još jedna osoba, čime je nanio štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od 130.792.437 dinara.

Lažnim fakturama prisvojili 35.673.346 dinara

U drugoj akciji, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela pranje novca, poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrijednost i poreska utaja, uhapšeni su D.O. (1952), V.S. (1973), D.R. (1974), G.M. (1971) ovlašćeno lice PD "Auto Rikambi" DOO i PD "Alatura" DOO, N.P. (1963) odgovorno lice PD "Constructionise" DOO Beograd, D.S. (1968) odgovorno lice PD "Adekom" DOO Čačak, N.C. (1989), M.V. (1986), M.G. (1988), B.B. (1985), M.J. (1985), M.V.(1992), M.V. (1977), B.M. (1969) i S.Đ. (1971) ovlašćena lica PD "Temida 015" DOO Loznica i PD "MMA COO" DOO iz Loznice, M.G. (1986), I.C. (1989), M.I. (1993) ovlašćeno lice PD "Demo sistem 2020".

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćeni i I.V., A.B., i M.S. koji se nalaze u pritvoru, kao i još šest osoba za kojima se traga.

Sumnja se da su I.V. i A.B., u pomaganju osoba Ž.G., G.M., M.M., N.P., S.Đ., B.M., i D.S. neosnovano umanjili osnovicu za obračun PDV-a evidentiranjem u sistemu Poreske uprave 67 faktura neistitog sadržaja, za koje roba – drvene palete nije bila isporučena.

Oni su, kako se sumnja, evidentiranjem lažnih faktura prikazali nižu osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica na koju su bili dužni da izvrše obračun poreza na dobit što nisu učinili, a takođe, izbjegli su da plate porez na prihod od kapitala.

Osumnjičeni su prisvojili novac jednog privrednog društva u iznosu od 35.673.346 dinara, koji je prenijet na račun drugog, da bi se u kratkom vremenskom roku, preko poslovnih računa PD "Auto Rikambi", PD "Temida 015", PD "MMA COO" i PD "Adekom" i računa osumnjičenih fizičkih lica, uz zadržavanje provizije od oko dva posto, vratio M. S., koji je novac dalje vraćao I.V.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, sprovedeni u nadležno tužilaštvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.