Vučević: Čuvaćemo dobre odnose sa susedima, vodićemo politiku mira (Foto: Beta/Milos Miskov)

"Srbija nije, niti će osporavati crnogorsku državnost"

Skupština Srbije trebalo bi da izabere vladu mandatara Miloša Vučevića, koji je pred poslanicima predstavio plan rada i sastav nove vlade.

Vučević je u Skupštini rekao da će njegova vlada održavati dobre odnose sa svim susjedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Istakao je da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

"Iza nas su godine vještački kreiranih podjela, a ispred nas su dani zajedničke pobjede", poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

"To su podmetanja onih koji ne žele da vide slogu Beograda i Podgorice. Mi ćemo uvijek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima, kao što to radimo i u komunikaciji sa drugim državama", naglasio je mandatar za sastav vlade Srbije.

Prioritet podizanje i očuvanje životnog standarda

Vučević je pred poslanicima kazao da će prioritet Vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana, ekonomskim jačanjem zemlje i napredovanjem.

Vučević je u ekspozeu u Skupštini Srbije naveo da je poslije fiskalne konsolidacije Srbija ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji. Istakao je da je kumulativni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2018. do 2023. godine bio 22,4 odsto, i da je njegova vrijednost uvećana sa oko 33 milijarde eura na 69,5 milijardi u 2023, a da bi 2027. trebalo da bude 94,2 milijarde, a možda i 100 milijardi eura.

"Dalji rast BDP-a obezbijediće da prosječne plate 2027. godini budu 1.400 eura, a prosječne penzije 650 eura, koliko i minimalna zarada", rekao je on.

Vučević je obećao penzionerima da će rast penzija pratiti rast plata i da će im biti omogućene razne pogodnosti.

Vučević je danas, u parlamentu, izrazio spremnost za razgovor i dogovor sa predstavnicima opozicije, naglasivši istovremeno da će se odluke donositi u institucijama a "ne na ulici".

On je, u ekspozeu o radu svog kabineta obećao i da će, kao premijer, dolaziti u Skupštini Srbije i odgovarati na pitanja opozicije.

Kako je naveo, biće tu (u parlamentu) za "partnerske odnose" ali ne zbog "kalkulantskih političkih razloga". Smatra i da je vlasti potrebna opozicija, ali "ne ona koja radi protiv interesa države".

Sastav vlade

Po predlogu, Vučevića, u njegovom kabintetu, prvi potpredsjednik vlade i ministar finansija biće Siniša Mali, a potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Za potpredsednika vlade i ministra zaštite životne sredine predložio je Irenu Vujović, za potpredsjednik vlade Aleksandar Vulina a za ministra spoljnih poslova Marka Đurić.

Po predlogu, ministar odbrane biće Bratisav Gašić, ministar privrede Adrijana Mesarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar rudarstva i energetike biće Dubravka Đedović Handanović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar pravde Maja Popović, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačevi.

Kako je predložio mandatar, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće Tomislav Žigmanov, ministar za evropske integracije Tanja Miščević, ministar prosvjete Slavica Đukić Dejanović a ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, po predlogu mandatar, je Nemanja Starović, ministar za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, ministar sporta Zoran Gajić, ministar kulture Nikola Selaković.

Ministar za brigu o selu je Milan Krkobabić, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar turizma i omladine Husein Memić, ministra informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić a ministar za javna ulaganja Darko Glišić.

Po predlogu, ministri bez portfelja biće Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura.

U Skupštini Srbije, uz kandidate za ministre, crkvene velikodostojnike su i predstavnici diplomatskog kora, među kojima je i ambasador SAD Kristofer Hil.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.