Šparoge - povrće bogato mineralima i vitaminima
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Šparoge - povrće bogato mineralima i vitaminima

Špragle ili šparoge - proljećno povrće bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima, neophodnim za održavanje zdravlja.

Njegova raznolikost i svježina čine ga neizostavnim dijelom uravnotežene ishrane.

Zbog toga je nutricionista Džesika Šand, istražujući nutritivne vrijednosti, otkrila da špargle nude zdravstvene prednosti koje često prevazilaze nutritivne vrijednosti multivitaminskih suplemenata, prenosi City Magazine.

„Špargle su jedan od najboljih proljećnih darova kada je u pitanju smanjenje upale u tijelu. Sadrže vitamin C koji podržava imuni sistem, vitamin A za zdravlje imuniteta i vitamin K za zdravlje kostiju. Takođe su izvor vlakana koja promoviše zdravlje crijeva“, rekla je ona.

Prepune zdravstvenih prednosti, od folne kiseline do vitamina E, ovo sezonsko povrće može izgledati jednostavno, ali je daleko od toga.

„Špargle sadrže velike količine biljnih pigmenata zvanih ‘antocijanini’, koji su odgovorni za njihovu boju i imaju snažno antioksidativno dejstvo na organizam. Ovo je važno jer antioksidansi sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti“, kaže nutricionista.

U svakom slučaju, koju god vrstu špargle da jedete – bijelu, zelenu, roze ili ljubičastu – ovo proljećno povrće ima mnoge zdravstvene prednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.