Advokatska komora: U Beranama teško povrijeđen advokat
Ilustracija

“Lice brutalno napadnuto u prostorijama Osnovnog suda“

Advokatska komora: U Beranama teško povrijeđen advokat

Iz Advokatske komore Crne Gore saopšteno je da je advokat Aleksandar Simonović iz Berana danas brutalno fizički napadnut u prostorijama Osnovnog suda u tom gradu, te da je zadobio teške tjelesne povrede.

Kako su saopštili, nemili događaj se odigrao u hodniku Osnovnog suda u Beranama, nakon okončane rasprave, kada su ga osobe, suprotne strane u postupku, fizički napale i nanijele mu teške tjelesne povrede.

“Ovim putem najoštrije osuđujemo postupanje pomenutih lica. Cijenimo da je takvo ponašanje, u svakom slučaju, prema advokatu, koji pruža pravnu pomoć jednoj od strana u postupku, pri tom postupąjući isključivo profesionalno, u cilju zaštite interesa svoga klijenta, a bilo to prihvatljivo suprotnoj strani ili ne, naročito kod činjenice da u procesnom smislu Sud vodi računa o procesnoj discipline stranaka, te da bi eventualno neprimjereno postupanje bilo koga od učesnika u potupku, bilo sankcionisano od strane suda, pa je sudnica jedino mjesto za primjerenu reakciju procesne prirode”, navodi se u saopštenju Advokatske komore, koje potpisuje predsjednik Danilo Mićović.

Stoga je, kako dodaje, napad na Simonovića, napad na advokatsku profesiju, na njenu nezavisnost i samostalnost, slobodnu misao i profesionalnost.

“Pa kod prednjeg, a cijeneći činjenicu da advokatura predstavlja jedan od stubova pravosuđa, smatramo da je izvršeno krivično djelo, posebno teško, uzimajući u obzir okolnosti i mjesto gdje je izvršeno, te da se radi o advokatu koji je napadanut isključivo i jedino što je učešćem u postupku štitio interese svoga klijenta, odnosno profesionalno obavljao djelatnost kojom se bavi”, dodaje Mićović.

Iz Advokatske komore apeluju da nadležni državni organi preduzmu sve mjere i radnje, radi privođenja pravdi aktera napada na Simonovića, čime bi se, kako dodaje, apsolutno ostvario i smisao specijalne prevencije kao i smisao generalne prevencije, “kako ubuduće u konkretnom slučaju i u svim drugim slučajevima, ne bi dolazilo do ovako nemilih događaja, ovo posebno na činjenicu da se ovakvi događaji ponavljaju, a što je sve još jedna potvrda pritisaka kojima su advokati gotovo svakodnevno izloženi od strane nasilnih pojedinaca”.

“Crnogorski advokati cijene da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoju bezbjednost, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući način. Svakako, Advokatska komora će preduzeti sve aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju zaštite interesa našeg kolege advokata Aleksandra Simonovića i najozbiljnije se posvetiti ovoj problematici, koja evidentno uzima maha, a što je neophodno u cilju zaštite lične bezbjednosti i temeljnih principa advokatske profesije”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.