Međunarodni dan pomorkinja: Na vodi manje od dva odsto žena
Ilustracija

Međunarodni dan pomorkinja: Na vodi manje od dva odsto žena

Prema podacima Međunarodne pomorske organizacije (IMO) samo 29 odsto ukupne pomorske radne snage i 20 odsto zaposlenih u nacionalnim pomorskim administracijama su žene. U ukupnoj populaciji pomoraca, žena je manje od dva odsto.

Međunarodni Dan žena u pomorstvu, 18. maj, obilježava se širom svijeta sa ciljem da osnaži žene u pomorstvu, istovremeno promovišući njihovo zapošljavanje u tom sektoru. Tema IMO na ovaj, Međunarodni dan žena u pomorstvu, je „Sigurni horizonti: Žene oblikuju budućnost pomorske bezbjednosti“. Generalni sekretar IMO-a, Arsenio Domingez (Arsenio Dominguez) tim povodom, kazao je da je prihvatanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu značajan korak ka promovisanju različitosti i inkluzije, ne samo u pomorstvu, već i u svim sferama društva.

"Cilj nije samo odavanje počasti uspjehu žena, već i zalaganje za jednake mogućnosti i ostvarivanje punog potencijala koji nudi svako radno mjesto. Da skrenemo pažnju i podignemo svijest o izazovima sa kojima se žene suočavaju, diskriminaciji, različitim aršinima i ograničenjima u pogledu mogućnosti za poslovni uspjeh", kazao je Arsenio Domingez . 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.