Šta kaže zakon: Da li je Vučić smio da „obuče“ zastavu na sjednici UN?

Šta kaže zakon: Da li je Vučić smio da „obuče“ zastavu na sjednici UN?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ogrnuo je srpsku zastavu preko leđa na sjednici Generalne skupštine UN u četvrtak na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Ovakvu upotrebu zastave, pravnica Vesna Rakić Vodinelić ocijenila je kao neprimjerenu.

„Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode! Upravo sam je poneo sa sobom u zgradu #UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod! Živjela Srbija!“, napisao je na Instagramu uz fotografiju srpske zastave.

Kako je prenio Tanjug, uprkos protivljenju predsjednika skupštine Ujedinjenih nacija i zahtjeva obezbjeđenja da je skine, on to nije uradio i poručio im je – „niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu“.

U prvom izlaganju na Generalnoj skupštini UN Vučić je rekao predsjedavajućem da zna da ne smije da raširi zastavu, ali:

„Želio sam da vam dam jedan poklon, gospodine predsjedniče. Znam da ne smijem da raširim svoju zastavu, zastavu hrabrih. Znam da ne mogu da mašem sa njom, da se viori. Donijeću je vama zato što mi pripadamo hrabrom narodu koji je uvijek mogao da se brani i to mi radimo danas. Mi danas ne branimo sebe, nego svijet i principe međunarodnog prava“.

Potom je, tokom glasanja, držao zastavu stisnutim rukama iščekujući rezultate glasanja.

Nakon glasanja, predstavnici država obrazlagali su svoje glasanje, a onda je Vučić po drugi put dobio riječ kada su u krupnom kadru u prenosu Generalne skupštine moglo vidjeti da se ogrnuo zastavom.

Upotreba zastave Republike Srbije uređena je Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne.

Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Državna zastava i kao Narodna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini). Državna zastava jeste horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dolje: crvena, plava i beijea, a preko svega je, centra pomjerenog ka jarbolu za 1/7 ukupne dužine zastave – Mali grb (Član 18). Narodna zastava jeste horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dolje: crvena, plava i bijela (Član 19).

Pravnica Vesna Rakić Vodinelić u ogrtanju zastavom ne vidi da je direktno prekšen pomenuti zakon, ali je sigurna da je upotreba iste bila – neprimjerena.

Član 33 ovog zakona propisuje zabranjene načine izlaganja zastave i to na način da zastava Republike Srbije ne smije biti izložena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavjesa ili draperija.

„Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.“

„Zakonodavac nije ni mogao da pretpostavi da bi neko koristio zastavu u svrhu oblačenja, kao da je u garderobi, pa je nije ni pomenuo. U svakom slučaju oblačenje zastave, ako to nije pozorišna predstava je nekako neprimjereno“, ističe pravnica.

Rakić Vodinelić kaže da se ne sjeća primjera da su neki državnici na ovakav način isticali zastave svojih zemalja na sjednicama UN.

„To se tamo smatra neuobičajeno. Vučić je zbog toga bio nekoliko puta opomenut. Ne mogu da dokučim šta je time htio, mislim da je postigao efekat neprimjernosti“, ističe.

Premijer Srbije Miloš Vučević okupio je ministre i članove vlade u Beogradu gdje su zajedno pratili sjednicu i glasanje u Generalnoj skupštini UN, takođe, ogrnuti srpskim zastavama.

„Sloga biće poraz vragu! Uvijek slobodni i nikad poraženi““, objavio je Vučević na Instagramu.

Naša sagovornica kaže da je i ovaj slučaj netipičan.

„Kada sam to vidjela mislila sam da je fotomontaža, tako mi je izgledalo. Ne znam šta bih rekla“, ističe.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.