Na UCG mjesta za 3186 brucoša: Konkurs se otvara krajem juna
Univerzitet Crne Gore

Na UCG mjesta za 3186 brucoša: Konkurs se otvara krajem juna

Za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG), za studijsku 2024/25. godinu, Upravni odbor UCG je na održanoj sjednici, usvojio Odluku o utvrđivanju predloga broja studenata kojom se za upis predviđa 3.186 mjesta, saopšteno je sa UCG-a.

Ova odluka je usvojena na predlog Senata UCG i uz pribavljeno mišljenje Centra za unapređenje kvaliteta na UCG, a konačnu odluku donijeće Vlada Crne Gore. Nakon odluke Vlade biće raspisan konkurs za upis na osnovne studije. Konkurs će biti raspisan krajem juna i objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori, kao i na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore.

Predloženi broj mjesta na osnovnim studijama na 19 jedinica UCG je sljedeći: Arhitektonski fakultet 50, Biotehnički 155, Ekonomski 370, Elektrotehnički 330, Fakultet dramskih umjetnosti 35, Fakultet likovnih umjetnosti 48, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 150, Filološki fakultet 230, Filozofski fakultet 285, Građevinski fakultet 110, Mašinski fakultet 150, Medicinski 185, Metalurško-tehnološki 100, Muzička akademija 28, Pomorski fakultet Kotor 260, Pravni fakultet 210 i Prirodno-matematički fakultet 230.

Na sjednici je utvrđen i broj od 1205 mjesta za upis studenata na postdiplomske specijalističke studije, kao i 1.740 mjesta za dvogodišnje master studije.

Broj mjesta za upis nove generacije studenata na Univerzitet Crne Gore u skladu je sa rješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis na sve nivoe studija, kao i u skladu sa standardima kvaliteta nastave.

“Ponudu Univerziteta Crne Gore, kada je riječ o studijskim programima na osnovnim studijama, obogatiće i studijski program Hemija jer je Upravni odbor UCG donio Odluku o usvajanju elaborata ovog programa. Odluka će biti dalje upućena na saglasnost Vladi”, kaže se u saopštenju.

Univerzitet Crne Gore će, navodi se, uvođenjem ovog studijskog programa, odgovoriti na potrebe tržišta rada, posebno u pogledu nedostatka nastavnog kadra za hemiju u crnogorskom obrazovnom sistemu. Program Hemija će biti prvi te vrste u Crnoj Gori, osmišljen za obrazovanje kvalifikovanih stručnjaka hemije.

Pored tema iz domena redovnog poslovanja Univerziteta Crne Gore, na sjednici su razmatrana i kadrovska pitanja.

Pokrenut je postupak za izbor dekana Mašinskog fakulteta UCG, za mandatni period 2024 – 2027. godine. Na ovoj poziciji je dekan prof. dr Radoje Vujadinović kojem krajem godine ističe prvi mandat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.