Toplotni talasi povećavaju rizik od ranog porođaja

Toplotni talasi povećavaju rizik od ranog porođaja

Toplotni talasi povećavaju stopu prijevremenih porođaja, što može dovesti do lošijih zdravstvenih ishoda za bebe i uticati na njihovo dugoročno zdravlje, pokazalo je novo istraživanje .

Majke crnkinje i latinoamerikanke, kao i one u nižim socioekonomskim grupama, posebno su izložene riziku da rađaju rano nakon toplotnih talasa.

Ekstremni toplotni događaji se dešavaju sve češće, traju duže i povećavaju intenzitet zbog klimatske krize. Prošle godine su bile rekordne temperature, a juli 2023. godine je donio najtopliji dan ikada zabilježen četiri dana zaredom u svijetu.

Osim toga, trudnice su među najosjetljivijima na toplotni stres i vjerojatnije je da će doživjeti toplotni udar i toplotnu iscrpljenost, prema CDC-u. To može negativno uticati na njihovu nerođenu bebu.

"Nalazi sugeriraju da postoje populacije koje nisu u stanju izbjeći vrućinu i doživljavaju mnogo veće posljedice", rekla je Lyndsey Darrow, autorica studije i profesorica epidemiologije na Univerzitetu Nevada.

Istraživači su analizirali 53 miliona porođaja koji su se dogodili između 1993. i 2017. u 50 gradskih područja Sjedinjenih Amričkih Država. Nakon četiri uzastopna dana velikih vrućina, naučnici su otkrili da postoji 2 posto veća šansa za prijevremeni porođaj i 1 posto povećanje za prevremeno rođenje.

"Odaziv je veći u podgrupama za koje možete očekivati ​​da će imati manji pristup klima-uređajima i manje mogućnosti izbjegavanja vrućine", rekao je Darrow.

Prevremeni porođaj je vodeći uzrok smrti među novorođenčadi i povezan je s različitim respiratornim i neurorazvojnim ishodima tokom životnog vijeka djeteta. Toplina može izazvati preuranjene kontrakcije kroz oslobađanje hormona koji izazivaju porođaj, smanjen protok krvi i dehidraciju, što može izazvati rani porod.

Studija iz 2022. pokazala je da su trenutne smjernice o izloženosti toplini među trudnicama i dalje rijetke i nedosljedne.

"U trudnoći griješimo na kada je u pitanju oprez. Trebalo bi postojati dodatno savjetovanje u klinikama i opći materijali o načinima zaštite od dehidracije i toplotnog stresa u vrijeme ekstremnih vrućina, koje su sve češće", rekao je Nathaniel DeNicola, specijalista ginekologa koji je napisao izvještaj za 2020. o zagađenju zraka i prevremenim porođajima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.