Advokat Kneževića: Zabrinut sam zbog načina vođenja procesa
Tobi Kedman, Foto: RTCG

Kedman poručio da mu je dva puta zabranjeno da se sretne sa svojim klijentom

Advokat Kneževića: Zabrinut sam zbog načina vođenja procesa

Tobi Kedman - advokat Duška Kneževića zahvalio je na velikom interesovanju javnosti za slučaj Duška Kneževića. Istakao je da neće davati nikakve političke izjave, ali da želi da izrazi zabrinutost zbog, kako kaže, načina na koji se slučaj vodi. Knežević je danas saslušan u SDT-u. Od njega je kako kaže, traženo da da informacije o pojedincima. Knežević je istakao da će dati pomoć, kaže Kedman, kada bude pušten iz pritvora.

"Ovo je drugi put kada sam spriječen da se sretnem sa Kneževićem kao njegov advokat. To se desilo i prošli put, i sada iako sam obavijestio Ministarstvo pravde", kaže Kedman.

Zabrinut je i zbog načina na koji je Knežević pritvoren u Crnoj Gori.

"Izražavam određenu zabrinutost jer smatramo da je Vlada Crne Gore uskratila londonskim sudovima da znaju kakva je situacija u Crnoj Gori. Pitanje je da li bi engleski sudovi dozvolili izručenje da su znali u kakvom će stanju Knežević biti zadržan u Crnoj Gori", istakao je advokat.

Istakao je da već godinama dolazi u Crnu Goru.

"Crna Gora mora da odluči da ali će da se vodi vladavinom prava ili drugim interesima", istakao je on.

Kaže da će nastaviti da traži da se Kneževiću pruži konzularna pomoć kao britanskom državljaninu, te formiranje tijela koje će utvrditi da li je u pritvoru po međunarodnim standardima.

"Ako ne mogu da mu obezbijede sigurnost u okviru pritvora, onda je jasno da nijesu ispoštovani međunarodni standardi", istakao je branilac.

Kaže da su neke tužbe protiv Kneževića podigla dva tužioca koja su sada u pritvoru.

"Oni su optuženi za najviši nivo zloupoteebe službenog položaja i korupcije", istakao je advokat.

Knežević je u pritvoru od 30. aprila, kada je Crnoj Gori izručen iz Velike Britanije.

Optužnica protiv Kneževića podignuta je zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

“Pritvor mu je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnosti od bjekstva okrivljenog u slučaju da se nađe na slobodi”, naveli su ranije iz Apelacionog suda, koji je odbio, kao neosnovane, žalbe branilaca na odluku Višeg suda u Podgorici kojom mu je određen pritvor.

Podgorički Viši sud je, početkom 2020. godine, potvrdio optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" u kojem je, navodno, sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura. Knežević je optužen i u predmetu "Aerodromi", gdje je sa direktorima njegove Atlas banke, Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno oštetio Aerodrome Crne Gore za tri miliona eura.

Početak 2019. godine obilježila je afera "Koverat", kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću, predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.

Knežević je rekao da je riječ o novcu za finansiranje izborne kampanje tadašnje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa tadašnjim liderom DPS-a i predsjednikom države, Milom Đukanovićem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.