Berane: Natalitet u padu, plate ispod prosjeka
Opština Berane

Od popisa do popisa grad izgubio 10 hiljada stanovnika

Berane: Natalitet u padu, plate ispod prosjeka

Uprava za statitistku - Monstat nedavno je objavila da Berane nastavlja da bilježi negativan prirodni priraštaj i u ovoj godini, te da su zarade u ovom gradu manje od prosječnih u Crnoj Gori.

Na te podatke reagovali su predstavnici beranskoh mjesnih zajednica, pozivajući nadležne da daju puni doprinos da se ovako nepovoljni trendovi konačno zaustave.

“Primorani smo da decenijama gledamo i slušamo kako Berane bilježi negativne bilanse u skoro svim sferama života. Od svega je je najpogubnije što naša mladost svakodnevno, u značajnom broju, napušta svoje mjesto rođenja. Zato pozivamo sve relevantne institucije u ovoj zemlji, kao i međunarodne dobrotvore da daju doprinos da i ovim prostorima konačno svane, kako bi dočekali da umamo više rođenih nego umrlih i da plate u ovom gradu budu kao u Podgorici i primorskim gradovima“, kaže Novica Lainović, predsjednik Mjesne zajednice Vinicka.

Prema podacima Uprave za statistiku od 25 crnogorskih opština prirodni priraštaj u prvih četiri mjeseca ove godine negativan je u čak 17 među kojima je i Berane. Prema tim podacima za naznačeni period u Beranama je evidentirano 80 novorođenih lica, a 99 umrlih, što znači da se radi o negativnom indeksu koji iznosi 19. Takođe, Monstat je saopšteno da je u aprili u Crnoj Gori prosječna zarada iznosila 828, a u Beranama 781 euro.

Predsjednik Mjesne zajednice Beranselo Slobodan Lončar ističe da i izneseni podaci ukazuju da Berane od države zavređuje drugačiji tretman.

“Ako znamo da je Berane između dva popisa izgubilo oko 10.000 stanovnika, onda je to poziv za uzbunu. To država treba da ima na umu ukoliko želi dibro našoj opštini. Nije dovoljno da se mijenjaju vlasti da bi se napravila neka razvojna priča, mora se mijenjati odnos prema sjeveru Crne Gore, kako bi se i Berane našlo na mapi onih gradova koji imaju pozitivnu statistiku“, smatra Lončar.

Sličan stav iznio je i Miloš Raković predsjednik Mjesne zajednice Lubnice, uvjeravajući da će Berane nastaviti da se prepoznaje po brojnim negativnostima, ukoliko država ne prepozna potrebu da se kroz stimulativne mjere mora dolaziti do nekih boljih razvojnih pozicija.

“Kada država bude shvatila da i opštine na sjeveru ne smiju biti diskiminisane po brojnim pitanjima u odnosu na jug Crne Gore, onda će i za Berane vjerovatno doći bolji dani. Ukoliko to izostane mi se ni u narednom periodu nećemo moći pohvaliti ni sa platama, ni sa brojem stanovnika“, zaključio je Raković.

U socijalizmu Berane bilježilo pozitivne bilanse

Presjednik gradske Mjesne zajednice Park Petar Labudović tvrdi da je Berane, za razliku od današnjih dana, u periodu socijalizma bilježilo pozitivne bilanse u skoro svim životnim sferama.

“ Berane je u doba socijalizma bio razvijeni industrijski, privredni, sportski i kulturni centar na sjeveru Crne Gore. Tada je to bio grad kom su svi u ondašnjoj Jugoslaviji zavidjeli. Nekako sa uvođenjem višestranačja sve je strmoglavo počelo da ide u nekom negativnom pravcu. Fabrike su zatvorene, narod se odselio, a priča o nekom razvoju u većini slučajeva ostala je samo mrtvo slovo na papiru. Sve to iziskuje neke duboke analize iz kojih se moraju izvlačiti zaključci za neke buduće korake“, naglasio je Labudović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.