Srbija: Pravosnažna presuda protiv redakcije KRIK-a
Protiv KRIK-a i novinara te redakcije trenutno se vodi 16 postupaka [Al Jazeera]

Srbija: Pravosnažna presuda protiv redakcije KRIK-a

KRIK je osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji kojem se sudi po optužbi da je organizator kriminalne grupe. Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije) osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji kojem se sudi po optužbi da je organizator kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane, objavio je danas KRIK.

Koluvija je tužio KRIK jer je u vijesti sa suđenja “Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2” nazvan “optuženim narkobosom”.

Prema presudi, KRIK je dužan Koluviji platiti 30.000 dinara (oko 256 eura) zbog izazvanih duševnih bolova i 59.800 dinara (oko 510 eura) za sudske troškove, prenio je FoNet.

Cijelo suđenje, međutim, kada se uzmu u obzir troškovi advokata i sudske takse, KRIK će koštati – oko 2.000 eura.

Ovo je prva pravosnažna presuda kojom je KRIK osuđen.

KRIK je osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji kojem se sudi po optužbi da je organizator kriminalne grupe.

Koluvija traži gotovo 24.000 eura

KRIK će se nastaviti boriti preostalim pravnim sredstvima u zemlji – uložit će reviziju Vrhovnom sudu i ustavnu žalbu Ustavnom sudu i, ukoliko je neophodno, pravdu tražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, saopćila je mreža.

Tim je završen jedan od dva sudska procesa koje je Koluvija 2021. godine pokrenuo protiv KRIK-a.

Drugi postupak koji je Koluvija pokrenuo i dalje je u toku.

Tom tužbom tražio je da mu se isplati 2,8 miliona dinara (oko 23.905 eura) zbog duševnih bolova koje je, kako tvrdi, pretrpio zbog sedam vijesti koje je KRIK objavio.

Protiv KRIK-a i novinara te redakcije trenutno se vodi 16 postupaka, a među najnovijim su dvije tužbe sudije Apelacionog suda u Beogradu Dušanke Đorđević kojima, između ostalog, traži i zatvorske kazne i zabranu rada za novinare. KRIK smatra da je riječ o takozvanim SLAPP tužbama čiji je cilj da vrše pritisak na medije kako se ne bi bavili određenim temama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.