"Hrvatska najlošiji đak po pitanju izlaznosti na evropskim izborima"

Sa izlaznišću od oko 21 odsto, Hrvatska posljednja zemlja koja je ušla u Evropsku uniju (EU) je država čiji birači su se najmanje pokrenuli da izaberu svoje europoslanike, piše Frans pres pozivajući se na rezultate koje je jutros objavila EU.

Na izbore za Evropski parlament juče je izašlo samo 21,34 odsto hrvatskih birača, znači manje od jednog od četiri i manje nego na evropskim izborima 2014. i 2019.

Pretposljednja po slaboj izlaznosti je Litvanija s 28,9 odsto izašlih da glasaju, a slijedi Bugarska sa 31,8 odsto, ukazuje francuska agencija.

Sa druge strane liste, Belgija vodi po najvećoj izlaznosti u EE sa 89,2 odsto, a slijedi Luksemburg (82,3 odsto) i Malta sa 72,8 odsto.

Frans pres podsjeća da je među zemljama EU glasanje obavezno u Belgiji, Luksemburgu, Grčkoj i Bugarskoj.

Agencija ukazuje da Hrvatska od 3,8 miliona stanovnika šalje 12 poslanika u Evropski parlament, da je najviše glasova dobila konzervativna desna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa 34,6 odsto, čime je osigurala šest mjesta. Na drugom mjestu su socijalisti SDP sa četiri poslanika i 26 odsto glasova.

Zatim desničarski nacionalistički Domovinski pokret (DP) sa 8,8 odsto glasova i ljevičarska ekološka stranka Možemo (5,9 odsto) dobili su svaka po jedno mjesto, prema zvaničnim podacima izbora.

U 2019. godini HDZ i SDP su svaka imali po četiri mjesta, a druge dvije partije nijesu postojale. Ostatak mjesta otišlo je tada drugim partijama.

Hrvatska nikad nije masovno izlazila da glasa za evropske izbore, u 2014. godini, godinu dana poslije njenog ulaska u EU glasalo je 25,24 odsto državljana Hrvatske, a 2019. njih 29,85 odsto.

Frans pres ukazuje da su Hrvati tek završili parlamentarne izbore i da se vraćaju na izbore krajem godine da izaberu predsjednika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.