Federacija BiH dobila dva nova zaštićena prirodna područja, oba se nalaze u Posavini

Federacija BiH dobila dva nova zaštićena prirodna područja, oba se nalaze u Posavini

Usvojeni zakoni

Ministarka za okolinu i turizam Federacije Bosne i Hercegovine Nasiha Pozder (NS) pozdravila je donošenje dva zakona koji se odnose na zaštitu lokaliteta u općinama Odžak i Domaljevac-Šamac

Kako su saopćili iz Ministarstva za okoliš i turizam FBiH, riječ je o Zakonu o proglašenju zaštićenog krajobraza Starača i Zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza "Tišina", a koji su usvojeni u Skupštini Posavskog kantona.

Zaštićeni pejsaž Starača, površine 424,4 hektara, nalazi se na području općine Odžak, a zaštićeni pejsaž "Tišina", površine 471,91 hektara, nalazi se na području općine Domaljevac-Šamac.

"Značajan doprinos usvajanju ova dva zakona dalo je Ministarstvo za okoliš i turizam FBiH. Ovim zakonima se zaštićenim proglašavaju dva lokaliteta od iznimne biodiverzitetske važnosti. Zaštićeni pejsaži Starača i 'Tišina', koji predstavljaju prirodni raritet i prve ekosisteme u koje je uključena rijeka Sava, postali su 13. i 14. zaštićeno područje u FBiH", objasnili su u resornom ministarstvu.

Ministrica Pozder je istakla da je od početka mandata boravila više puta u Posavini te da su u fokusu bile aktivnosti na pokretanju zaštite bara Starača i "Tišina".

"Posavski kanton nije imao nijedno zaštićeno područje, a s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem (HDZ) u decembru prošle godine sam uime Ministarstva za okoliš i turizam FBiH potpisala ugovor o dodjeli sredstava za implementaciju projekata za proglašenje zaštićenih prirodnih područja bare Starača i bare 'Tišina'", izjavila je Pozder.

Kako je konstatovala, to je bio važan korak i drago joj je da je Skupština Posavskog kantona usvojila zakone kojima je i obuhvat uz rijeku Savu dobio prve površine koje su zaštićene u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH.

"Usvajanje ovih zakona je važno za Posavinu i FBiH i drago mi je da su naši zajednički napori i rad urodili plodom", dodaje Pozder.

U resornom ministarstvu su napomenuli da je nakon donošenja ovih zakona potrebno u roku od godinu donijeti planove upravljanja, kojima bi se definisao opseg zaštite te propisali svi uslovi korištenja prostora.

Ministar Radić je zahvalio Ministarstvu za okoliš i turizam FBiH na kontinuiranoj podršci, kao i predsjedniku Međunarodne akademije održivog razvoja Tomislavu Lukiću, lokalnom  stanovništvu te udruženjima lovaca i ribolovaca koji su dali svoj doprinos tokom javne rasprave koja je prethodila usvajanju spomenutih zakona.

Izvor:KLIX

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.