Mršavljenje bez napora: Šta jesti prije spavanja da izgubite težinu
Shutterstock

Mršavljenje bez napora: Šta jesti prije spavanja da izgubite težinu

Bez ugljenih hidrata, proteina, mediteranska, japanska, vegetarijanska, intervalna, ketogena… Ima toliko dijeta. I sve se one po nečemu razlikuju.

Jedne podrazumijevaju konzumaciju određene količine proteina, masti i ugljenih hidrata, druge isključivanje određenih namirnica iz ishrane, a treća jedenje u određenim intervalima u toku dana.

Ali većina dijeta ima jedan zajednički cilj: da nas održe u dobroj formi. Poseban porast pažnje na njih primjećuje se ljeti, uoči otvaranja sezone kupanja i odmora. Želimo da izgledamo vitko i da se osjećam samouvjereno kako u prozračnim odijelima tako i u otvorenim kupaćim kostimima. Ali da li se uvijek morate ograničiti da biste bili u formi? Ne, kažu stručnjaci. Možete izgubiti težinu sa zadovoljstvom i bez napora. I u tome će vam pomoći supa koju treba da jedete za večeru.

Najbolja večera za mršavljenje bez napora

"Sami pojedite doručak, podijelite ručak s prijateljem, a večeru dajte neprijatelju." Tako glasi narodna poslovica koja sugeriše da nije dobra ideja previše jesti prije spavanja. Posebno za one koji žele da izgube težinu. Istovremeno, ne preporučuje se gladovanje ili oslanjanje isključivo na nemasni jogurt ili krišku jabuke. Ali šta ostaje? Supa. I to domaća.

Zašto treba jesti domaću supu uveče

Glavne prednosti domaće supe su sledeće:

Pripremljena je od prirodnih proizvoda bogatih korisnim mikroelementima (meso, riba, povrće, žitarice);

Sadrži puno vode, zbog čega se stomak brzo puni, a osećaj gladi nestaje bez unosa velike količine štetnih kalorija.

Ima (sa izuzetkom supa koje se služe hladne) visoku temperaturu, pa se ne može brzo jesti. Za formiranje osjećaja sitosti bitno je i trajanje uzimanja hrane. Kada se brzo napunimo pljeskavicom ili sendvičem, ili bilo kojom brzom hranom, rizikujemo da dođemo u situaciju da se osjećaj sitosti još nije javio, a stomak je već pun.

Kako napraviti nisko kaloričnu supu

Da bi supa bila ukusna, ali istovremeno laka za probavni sistem, potrebno je da se pridržavate nekoliko preporuka:

Odrežite vidljivu masnoću i kožu sa mesa. Dajte prednost niskokaloričnim namirnicama (piletina, ćuretina, kupus, artičoka, biber, šargarepa, biserni ječam, proso i pirinač);

Prilikom prženja povrća koristite minimalnu količinu biljnog ulja.

Međutim, čak i ultrapolarna jela kao što je ova supa koja potpomaže mršavljenje, mogu naškoditi tijelu. Na primjer, osobe sa hipertenzijom ne bi trebalo da dodaju so u supu kada je spremaju. Da ne bi ispala bljutava, možete je začiniti prirodnim začinima, biljem ili bijelim lukom. A ljekari savjetuju ljudima sa poremećenim metabolizmom purina da izbjegavaju jake supe od goveđih kostiju.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.