Šmit: Ne postoji opasnost od nasilja u BiH, RS se ne može otcijepiti
Kristijan Šmit

Šmit: Ne postoji opasnost od nasilja u BiH, RS se ne može otcijepiti

Visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit ocijenio je kako u Bosni i Hercegovini ne postoji opasnost od nasilja i ugrožavanja mira upozoravajući međutim da postoje stalne prijetnje političkom miru zbog poteza zvaničnika Republike Srpske.

“Mir u onom smislu na koji se gleda kao na mir nepostojanja nasilja i neke vojne opasnosti, mir nije ugrožen”, rekao je Šmit u intervju za Islamske informativne novine – Preporod.

Pri tome je dodao kako je u Bosni i Hercegovini na stalnoj kušnji “politički mir koji je doveden u pitanje”.

“RS se ne može odcijepiti”

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik učestalo prijeti odcjepljenjem toga entiteta od Bosne i Hercegovine zbog čega je na meti međunarodnih zvvaničnika, a bošnjački politički predstavnici upozoravaju da takvi potezi ne bi završili mirno. Šmit ističe kako ne postoji mogućnost za odcjepljenjem bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

“Oni koji govore o raspadu trebalo bi da  budu svjesni da za takvu priču u Dejtonu ne postoje nikakvi temelji, dakle, ne postoji nikakva osnova”, rekao je njemački političar na čelu međunarodne uprave. Upozorio je kako Evropska unija i SAD imaju ‘alate’ za sprječavanje raspada Bosne i Hercegovine.

Upitan o zaključcima Svesrpskog sabora u Beogradu, visoki predstavnik za BiH je pozvao sve uključene na “odgovornost prema cijeloj regiji”.

Šmit je izrazio očekivanje i da će prestati negiranje genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.