Murić: Kovačevićeve izjave direktno ugrožavaju međunacionalni suživot i mir
Velija Murić

Murić: Kovačevićeve izjave direktno ugrožavaju međunacionalni suživot i mir

Nevladina organizacija Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava (CKP) osudila je nedavne izjave gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića.

U saopštenju, koje potpisuje izvršni direktor CKP Velija Murić, se navodi da izjave Kovačevića predstavljaju "očigledno raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje".

"Kovačevićeve izjave, u kojima poziva Crnogorce da se povinuju Srbima i prijeti im sudbinom sličnom onoj Turaka, direktno ugrožavaju međunacionalni suživot i mir u Crnoj Gori. Kovačevićev govor predstavlja ozbiljnu prijetnju Bošnjacima, Albancima i Crnogorcima, te stvara atmosferu straha i nesigurnosti među građanima. Njegovo ponašanje je neprihvatljivo i nedopustivo za jednog javnog zvaničnika, te pozivamo crnogorsko tužilaštvo da hitno reaguje i preduzme odgovarajuće zakonske mjere u okviru svojih nadležnosti", navodi se u saopoštenju.

Ističe se da raspirivanje mržnje i netrpeljivosti nema mjesta u modernom društvu koje teži evropskim vrijednostima i demokratskim principima.

"Ovakve izjave narušavaju temeljne principe ljudskih prava i sloboda, te ozbiljno ugrožavaju stabilnost i sigurnost naše zajednice. Pozivamo sve relevantne institucije, političke aktere i građane Crne Gore da se distanciraju od ovakvih izjava i aktivno doprinesu izgradnji društva zasnovanog na toleranciji, međusobnom poštovanju i suživotu", naveo je Murić.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević tokom govora na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovu, obraćajući se "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima",između ostalog je rekao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.

Povodom te izjave Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet, a Kovačević nakon što je dao izjavu u policiji ostao pri stavu da nije nikoga vrijeđao niti bilo kome prijetio, te da su "sve ostalo konstrukcije".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.