Sigurni i prirodni načini uz pomoć kojih ćete se riješiti dosadnih muva

BRZO I EFIKASNO

Sigurni i prirodni načini uz pomoć kojih ćete se riješiti dosadnih muva

Ako se nikako ne možete riješiti dosadnih muva, ali ne želite koristiti hemikalije, postoji nekoliko opcija koje će vam brzo i efikasno pomoći u rješavanju ovog problema.

Osim što mogu upropastiti hranu, mogu biti i opasni prenosnici nekih bolesti, virusa i bakterija, a mogu izazvati i trovanje hranom te infekciju oka.

Kućne muve privlače namirnice kojima se mogu hraniti. Nepokriveno smeće, izmet kućnih ljubimaca i kompost mogu privući muve. Skupljaju i polažu jaja u područjima s lošim sanitarnim uvjetima s fekalnim tvarima i smećem.

Jabukovo sirće i sapun za suđe

Uzmite jednaku količinu sredstva za pranje suđa i jabukovog sirćeta  te sipajte u zdjelu ili teglu. Odozgo pospite šećerom da dodatno namamite mušice. Sredstvo za pranje suđa će razgraditi muve i ubiti ih, dok ih sirće privlači. Ako nemate jabukovog sirćeta, pokušajte s ustajalim vinom ili pivom, jer ti mirisi privlače muhe.

Začinsko bilje

Sadite začinsko bilje u blizini vrata i prozora gdje su se skupile muve. Začinsko bilje poput bosiljka, metvice i lovorovog lista, odbija kućne muve i nudi prirodno sredstvo odvraćanja koje vaš dom čini neprivlačnim mjestom za muve.

Eterična ulja

Eterična ulja biljaka poput lavande, paprene metvice, eukaliptusa i limunske trave mogu djelovati kao repelenti protiv muva. Stavite eterična ulja u raspršivače ili ih pomiješajte s vodom i pošpricajte po mjestima u vašem domu gdje se okupljaju muve.

Papir za muhe i zamke

Papir za muve i zamke za muve jednostavan su način za hvatanje i ubijanje kućnih muva. Obostrani ljepljivi papir postavite na mjesta gdje se muve skupljaju i on će ih privući i zarobiti. Trake s uhvaćenim muvama možete baciti nakon što ih sve ulovite ili povremeno mijenjajte trake.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.