Vučić i Kurti u novoj rundi dijaloga u Briselu

Vučić i Kurti u novoj rundi dijaloga u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu u novoj rundi dijaloga na viskom nivou, čiji je domaćin visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

„Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdili su učešće. Visoki predstavnik (Žozep Borelj) i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak imaće odvojene sastanke sa liderima, počev od 15.00, nakon čega će uslijediti zajednički trojni sastanak“, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se dodaje da će sastanak služiti za procjenu onoga što je postignuto u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika.

Očekuje se da će se Borelj obratiti medijima nakon sastanka.

Održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom posjeta Lajčaka Kosovu i Srbiji prošle nedjelje.

Borelj je uoči nove runde dijaloga u Briselu rekao da „ulaže napore da dijalog Srbije i Kosova dovede do operativnog rješenja“ za primjenu Ohridskog sporazuma.

Kurti i Vučić su se posljednji put sastali u Briselu 14. septembra 2023, kada su razgovarali o primjeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa, ali taj sastanak nije rezultirao pomakom. Deset dana kasnije, 24. septembra, dogodio se napad u Banjskoj, na sjeveru Kosova, gdje su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika. U sukobima su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen Implementacioni aneks tog sporazuma u kojem se navodi da i aneks i sporazum postaju sastavni dio pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posljedice na evropski put svake od dvije strane.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU su 22. aprila usvojili izmjene i dopune Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom čime su obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu zvanično postale sastavni dio tog poglavlja.

 

Izvor: N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.