Njemačka: Tinejdžer planirao teroristički napad na božićni sajam
Ilustracija

Dobio četiri godine zatvora

Njemačka: Tinejdžer planirao teroristički napad na božićni sajam

Njemački sud osudio je u petak 15-godišnjaka na četiri godine maloljetničkog pritvora za planiranje terorističkog napada na božićni sajam u Leverkusenu, nedaleko od Koelna.

Sud za maloljetnike osudio je mladog poštovaoca Islamske države (IS) za zavjeru u cilju počinjenja ubistva i narušavanja javnog mira putem prijetnji da će počiniti kaznena djela, rekao je portparol suda nakon ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost.

Prema portparolu 15-godišnjak je trebalo unajmljenim kamionom da prođe kroz božićni sajam i pobiti što više posjetioca koje smatra nevjernicima. Njegov navodni pomoćnik je trebalo sve to da snimi.

U presudi se navodi da je mladić takođe objavio video u ‘chat’ grupi u kojem je najavio napad na “nevjernike”, a u pozadini se jasno vidi prepoznatljiv simbol Isalmske države.

Na suđenju je utvrđeno da su 15-godišnjak i njegov 16-godišnji saučesnik radikalizovani u jesen 2023., te su nakon nekoliko sedmica odlučili izvesti islamistički motivisani napad tokom Božića na sajam u Leverkusenu, 20 kilometara od Koelna.

“Presuda je donesena na temelju činjenice da je optuženi u potpunosti priznao svoje namjere, nije imao prethodnih kaznenih prekršaja te da je u vrijeme planiranja napada bio vrlo mlad”, rekao je portparol.

Suđenje njegovom navodnom saučesniku počinje 17. jula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.