Zdravlje: Novi uređaj protiv epilepsije smanjuje napade za 80 odsto, pokazuje primer dečaka iz Engleske

Zdravlje: Novi uređaj protiv epilepsije smanjuje napade za 80 odsto, pokazuje primer dečaka iz Engleske

Prvi put u Velikoj Britaniji, u dečakovu glavu je ugrađen uređaj koji je smanjio epileptične napade za 80 odsto.

Dečak koji boluje od teškog oblika epilepsije prvi je pacijent u svetu kome je u lobanju ugrađen novi uređaj za suzbijanje epileptičnih napada.

Neurostimulator, koji šalje električne signale duboko u mozak Orana Noulsona, smanjio je za 80 odsto broj njegovih epileptičnih napada tokom dana.

Njegova majka Džastin rekla je za BBC da je srećniji i da ima „mnogo bolji kvalitet života".

Operacija je izvedena u oktobru kao deo ispitivanja u bolnici Grejt Ormond ulici u Londonu kada je Oran, sada trinaestogodišnjak, imao 12 godina.

Oran, iz Somerseta, grofovije u jugozapadnom delu Engleske, ima Lenoks-Gastoov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardno lečenje koji se razvio kada je imao tri godine.

Od tada ima izuzetno česte epileptične napade, od dve desetine do stotine epizoda dnevno.

Neurohirugija i najveća misterija našeg organizma: „Mozak nas uvek iznenadi"
Električni impulsi pomažu kod paralize izazvane povredom vrata
Lečenje dečije paralize: Od „čeličnih pluća" do vakcine

Kada smo prošle jeseni, pre operacije, prvi put razgovarali sa Oranovom mamom, rekla nam da je epilepsija vladala Oranovim životom: „Ona mu je otela celo detinjstvo".

Oran je imao niz različitih vrsta napada, među kojima su i oni kada bi se srušio na zemlju, snažno se tresao i gubio svest, rekla je ona.

Dodala je da bi ponekad prestao i da diše i da mu je tada bila potrebna reanimacija.

Oran ima autizam i ADHD (hiperaktivni poremećaj - nedostatka pažnje), ali Džastin kaže da je epilepsija najveći problem: „Imala sam prilično bistrog trogodišnjaka, ali u roku od nekoliko meseci od početka epileptičnih napada stanje mu se brzo pogoršalo i izgubio je mnoge veštine".

Oran učestvuje u projektu CADET, tokom kog se vrše klinička ispitivanja bezbednosti i delotvornosti uređaja za duboku stimulaciju mozga za lečenje dece sa Lenoks-Gastoovim sindromom.

Projekat sprovode bolnica Grejt Ormond strit, Londonski univerzitetski koledž, Bolnica kings koledž (King's College Hospital), i Univerzitet u Oksfordu.

Uređaj nazvan „Picostim" proizvodi britanska kompanija Amber Therapeutics.

Uređaj stimuliše delove mozga

Epileptični napadi se javljaju usled prekomerne i nenormalne električne aktivnosti u mozgu.

Uloga uređaja koji emituje stalni strujni impuls je da blokira ili prekine nenormalne signale.

Pre operacije Džastin nam je rekla: „Želim da ponovo pronađe deo sebe".

„Volela bih da mi se vrati moj dečak".

Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023. godine.

Tim, predvođen dečjim neurohirurgom Martinom Tisdalom, ubacio je dve elektrode duboko u Oranov mozak, do talamusa, ključne relejne stanice koja prenosi informacije između različitih delova mozga i tela.

Margina greške za postavljanje pina preko kog se vrši prenos signala/struje bila je manja od milimetra.

Krajevi pinova povezani su sa neurostimulatorom, uređajem kvadratnog oblika 3,5 centimetra i debljine 0,6 centimetra, koji je postavljen na mesto gde je prethodno uklonjena kost u Oranovoj lobanji.

Neurostimulator je zatim pričvršćen za lobanju da se ne bi pomerao.

Izvor:RTCG

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.