Katalonci u parlamentu usvojili izjavu povodom godišnjice genocida, nosili i Cvijet Srebrenice

PRIJATELJSKI NAROD

Katalonci u parlamentu usvojili izjavu povodom godišnjice genocida, nosili i Cvijet Srebrenice

Parlament Katalonije je svoju današnju sesiju započeo usvajanjem Izjave povodom obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Izjavu je pročitala članica Glòria Freixa Vilardell koja je nosila i cvijet Srebrenice.

"Danas, 11. jula 2024. godine, obilježava se sjećanje na najgori pokolj u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata, pokolj u Srebrenici, koji se dogodio prije dvadeset i devet godina. Radovi na sjećanju i oporavku učinjeni ovih godina omogućavaju da se zna da je najmanje osam hiljada Bosanaca svih starosnih dobi ubijeno od strane srpske vojske na području Srebrenice, u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi.

Ističe se da je masakr u Srebrenici jedini pravomoćno utvrđeni slučaj genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, što je utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

"Sjećanje na svaku pojedinu žrtvu demokratska je dužnost Evropljana i Katalonaca. Ta se tragedija mogla izbjeći da nije bilo naivnosti međunarodne zajednice i nedjelovanja međunarodnih organizacija, posebice Ujedinjenih naroda, koji su područje Srebrenice proglasili "zaštićenom zonom". Katalonija i njeno stanovništvo bili su vrlo aktivni u iskazivanju solidarnosti, dočeku izbjeglica i podršci bosanskohercegovačkom civilnom stanovništvu tokom rata, a to su i dalje u sjećanju, prokazivanju i sjećanju na sve te zločine protiv čovječnosti, posebno na genocid u Srebrenici", ističu u Izjavi.

Naglašavaju da je "ova tragedija posebno je aktuelna danas, sada kada se trese i preispituje Evropa koja je rekla "nikada više nakon suđenja u Nürnbergu, a nakon desetljeća ponovno pretrpjela genocid". Potrebno je opravdati Evropu koja se urotila da se politički sukobi među Evropljanima mogu rješavati samo putem glasačkih kutija i unutar okvira koji nude demokratska načela".

"Parlament Katalonije izražava svoju odlučnost da bude mjerilo u poznavanju, priznavanju i promicanju ljudskih prava i osnovnih demokratskih načela. Stoga ne može i ne želi propustiti priliku da se sjeti ovog genocida i bol žrtava učini svojom. Moramo se sjećati Srebrenice i poštovati sjećanje na žrtve kako bismo prevladali svaki rizik povijesnog revizionizma i unaprijedili proces pomirenja. Konačno, Parlament Katalonije ponovno potvrđuje svoju predanost potrebnom demokratskom sjećanju, u Kataloniji i posvuda, kao i budućnosti mira i slobode za sve ljude i za sve narode Evrope i svijeta", zaključuje se u izjavi.

Izjavu su podržali članovi Parlamenta iz Socijalističke partije Katalonije, Junts-a, Republikanske ljevice Katalonije, Comunus Sumar i CUP.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.