Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o Srebrenici

Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o Srebrenici

Snažna podrška ocjeni Generalne skupštine UN Skupština Kosova danas je na vanrednoj sjednici usvojila Deklaraciju o odavanju počasti i sjećanju na žrtve masakra u Srebrenici 1995. godine.

Zamjenik predsjednika parlamenta Bahrim Šabani, koji je iz multietničke zajednice, rekao je da Skupština Kosova visoko cijeni usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine, kao i iznijete stavove i argumente u njoj.

- Kosovo kroz ovu izjavu snažno podržava ocjenu Generalne skupštine UN da je krivična odgovornost po zakonu za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj grupi ili drugima, ili bilo kojoj grupi u cjelini - kazao je Šabani.

On je naveo da je Kosovo Deklaraciju o Srebrenici donijelo „u znak podrške Rezoluciji Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici“.

Istakao je da Deklaracija predstavlja „čvrstu posvećenost“ Kosova održavanju stabilnosti i promovisanju jedinstva različitosti u Bosni i Hercegovini, potvrđujući protivljenje Kosova „nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine ili druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava“, uz zahtjev za „održiv mir, pravdu, istinu i pomirenje“.

- Povodom ovog dana, Kosovo će organizovati posebne događaje i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuće aktivnosti edukacije i podizanja svijesti javnosti - dodao je Šabani.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.