Počela je prva ikada komemoracija na visokom nivou u New Yorku, donosimo obraćanja

Počela je prva ikada komemoracija na visokom nivou u New Yorku, donosimo obraćanja

U Memorijalnom centru Potočari obilježava se 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine. U Potočarima su ukopani posmrtni ostaci 14 identifikovanih srebreničkih žrtava. Sva dešavanja iz Srebrenice pratite UŽIVO na portalu N1, kao i u cjelodnevnom Specijalu N1. U 17.00 sati uživo smo i u New Yorku gdje se Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici po prvi put obilježava u sali Generalne skupštine UN-a

17:27

Prisutnima u New Yorku prikazan video koji je pripremio Memorijalni centar u Potočarima

Prisutnima su prikazani potresni momenti iz tog ljeta 1995. godine, ali i istaknute neke od činjenica, poput one da je u genocidu ubijeno više od 500 djece, da su žrtve nađene u više od 80 masovnih grobnica (primarnih, sekundarnih, tercijarnih), te je ukazano na činjenicu da i dalje nedostaje na stotine posmrtnih ostataka.

Prikazana je i video poruka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u kojoj je naglašeno da usvojena Rezolucija predstavlja važnu poruku čitavom čovječanstvu.

17:22

U 17 počela komemoracija komemoracija u New Yorku: Prvi se obratio Lagumdžija

Uvodnim govorom komemoraciju na visokom nivou koja se danas održava u zgradi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija otvorio je Zlatko Lagumdžija.

Iskoristio je priliku da se još jednom zahvali svim kosponzporima Rezolucije usvojene u ovom tijelu 23. maja, ali i da naglasi da više od 1000 tijela još nedostaje.

"Jutros smo ukopali njih još 14. Najmlađi je Beriz, ukopan je pored svoga oca koji je pokopan prije 11 godina", započeo je Lagumdžija.

15:47

Ko će se sve danas obratiti na komemoraciji na visokom nivou u New Yorku?

"Za preživjele je ovo historijski dan", poručuje Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra u Potočarima, osvrčući se na komemoraciju posvećenu žrtvama Srebrenice koja će se na visokom nivou održati danas u prostorijama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Ona se upravo iz New Yorka javila za specijal N1 posvećen godišnjici genocida u Srebrenici, a o onome što je poručila, te o današnjim govornicima više čitajte OVDJE.

13:56

Sir Geoffrey Nice: Zapad mora dati odgovore o Srebrenici

Bivši glavni tužilac u slučaju protiv Slobodana Miloševića i britanski advokat Sir Geoffrey Nice u intervjuu za N1 u povodu godišnjice genocida u Srebrenici kaže kako Zapad, a posebno odgovorni političari, mora dati odgovore na brojna pitanja koja su vezana za dešavanja iz polovine 1995. godine.

 Nice istovremeno ističe da je izvinjenje jedan od ključnih elemenata koji mogu dovesti do poboljšanja stanja u regionu, ali i pomirenja. Bivši haški tužilac je za N1 komentarisao i aktuelna dešavanja u Gazi te moguću sličnost između Srebrenice i Gaze.

1720698946NICEZAWEB1024x576

Izvor:N1.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.