Predsjedništvo Kosova optužuje Sjevernu Makedoniju zbog incidenta na aerodromu s predsjednicom Osmani

Predsjedništvo Kosova optužuje Sjevernu Makedoniju zbog incidenta na aerodromu s predsjednicom Osmani

Predsjedništvo Kosova optužilo je vlasti Sjeverne Makedonije za kršenje međunarodne prakse i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, navodeći da je u četvrtak pripadnik obezbjeđenja Aerodroma Skoplje (TAV) pokušao da uzme lični telefon predsjednice Vjose Osmani.

Predsjednica nije dozvolila tako nešto, jer bi to bio ozbiljan prekršaj", rekao je politički savjetnik Osmani, Bekim Kupina.

Makedonske vlasti su odbacile optužbe Predsjedništva Kosova, ali su saopštile da su pokrenule istragu o ovom slučaju.

Kompanija TAV navodi da je odeljenje obezbjeđenja, u okviru svojih nadležnosti, izvršilo standardnu bezbjednosnu proveru

Kupina je rekao da je pripadnik obezbjeđenja, uprkos diplomatskim pravilima koja su mu saopštena, "pokušao fizički da gurne predsjednicu, zbog čega je kosovska policija bila prinuđena da reaguje da otvori put".

"Takvo ponašanje makedonskog aerodromskog zvaničnika je u suprotnosti sa svim međunarodnim praksama, po kojima su šefovi država kada putuju zaštićeni diplomatskim privilegijama i imunitetima", rekao je Kupina.

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima, između ostalog, štiti diplomatski status, privilegije i imunitete šefova država i članova njihovog osoblja na teritoriji drugih država. U toj konvenciji, po pitanju putovanja, navodi se da osobama koje imaju diplomatski status, i njihovom osoblju, treba omogućiti slobodno kretanje.

"Kršeći ta pravila, makedonska strana je uzela ličnu torbu predsjednice, Iako je to bilo protivno pravilima, tim predsjednice je to dozvolio kako bi predsjednica mogla da uđe na aerodrom, tačnije u VIP salon, koji je bio rezervisan uz verbalnu notu, iz naše ambasade, kao što je praksa za šefove država. Međutim, iz bezbjednosnih razloga nije bilo dozvoljeno da predaju lični telefon", rekao je Kupina.

Prema njegovim riječima, takvog ponašanja i događaja nije bilo ni na jednom putovanju Osmani, pa ni u zemljama koje nisu priznale Kosovo.

"Svaki napad i neregularno postupanje kojim se krše međunarodne konvencije visokih državnih zvaničnika Predsjedništvo smatra napadom na samu državu Kosovo", rekao je Kupina.

"Jasno je da je u navedenom slučaju postojala tendencija da se provocira delegacija Republike Kosovo i izazove incident", rekao je on i dodao da se zahvaljuje predsjedniku Sobranja Sjeverne Makedonije Afrimu Gašiju "za pruženu pomoć".

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je obaviješteno o "nedostojanstvenom tretmanu predsjednice Republike Kosovo" na aerodromu u Skoplju.

Skoplje navodi da je pokrenuta istraga

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije je u saopštenju navelo da je dok je Osmani prolazila graničnu kontrolu, u trenutku kada je od nje traženo da prođe kroz skener, "član njenog obezbjeđenja povukao službenik aerodroma, kako bi ona prošla bez skeniranja telefona i ručnog prtljaga".

"Onda je prtljag vraćen i propušten kroz skener. Poslije pola sata došla je osoba iz obezbjeđenja predsjednika Skupštine Afrima Gašija (policajac) s još dvije osobe (policajca) i počela da prijeti radnicima Aerodroma", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da istražuje šta se dogodilo.

Kabinet Gašija je saopštio da je njegovo obezbjeđenje (zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova) intervenisalo da smiri situaciju i pomogne svojim kolegama da sprovedu bezbjednosne procedure tokom posjete VIP ličnosti.

Kompanija TAV je u saopštenju navela da "kao operater aerodroma ima zakonsku obavezu da izvrši bezbjednosnu provjeru svih putnika, prtljaga i tereta na letovima sa Međunarodnog aerodroma Skoplje i sa aerodroma Ohrid, uključujući i one koji prolaze kroz VIP salon".

"Zbog toga je služba bezbjednosti TAV-a, u okviru svojih nadležnosti, izvršila standardnu bezbjednosnu provjeru pomenute putnice, kao i njenog prtljaga, na bezbjednosnom punktu u VIP salonu, kako bi se obezbijedio konkretan komercijalni let", navela je kompanija.

Povodom ovog događaja reagovao je bivši ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, koji je rekao da osuđuje "neprihvatljive radnje" koje su se dogodile u Skoplju.

"Ovaj incident jasno pokazuje nesposobnost i neodgovornost ilegalnih albanskih predstavnika u vladi", napisao je on na Fejsbuku (Facebook).

Partija Alijansa za Albance osudila je "ozbiljnu provokaciju protiv Republike Kosovo, kroz skandalozno ponašanje zvaničnika skopskog aerodroma" prema predsjednici Osmani.

Kosovo i Severna Makedonija imaju diplomatske odnose, ali dosad nisu zabilježeni ovakvi incidenti.

Hoti: nemar ili provokacija

Za ono što se 1. avgusta dogodilo predsjednici Kosova Vjosi Osmani na skopskom aerodromu, dva su moguća scenarija - nemar vlasti skopskog aerodroma ili provokacija, kaže Afrim Hoti, profesor prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini za Radio Slobodna Evropa (RSE), na osnovu do sada objavljenih informacija.

S obzirom da i u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, kao i drugdje, svo osoblje koje radi na ključnim mjestima nema adekvatnu obuku da razumije diplomatske privilegije i imunitete javnih vlasti, Hoti kaže da prvi scenario upućuje na nepažnju osoblja.

Postoji, kako dodaje, i mogućnost drugog scenarija koji govori o mogućim provokacijama.

Hoti ocjenjuje da je on u ovom slučaju vjerodostojan, jer postoji srpski element u Vladi Republike Sjeverne Makedonije.

"Ni takvi scenariji na kraju ne treba da budu isključeni", smatra Hoti.

On dodaje da aerodromsko obezbjeđenje nema pravo da pretresa lične stvari, kao što je telefon državnog zvaničnika:

"Čak i da je to bila privatna posjeta, predsjednica uživa sve privilegije, i vlasti bi je trebale tretirati kao takvu".

U slučaju da se ovdje radi o nemaru, međunarodno pravo predviđa izvinjenje, a ako je riječ o određenom scenariju, očekivani bi bilo preduzimanje mjera protiv zvaničnika koji je napravio takvu provokaciju, zaključuje Hoti.

Izvor:Antena

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.