EU traži od Meksika da uhapsi Putina ako dođe na inauguraciju Klaudije Šejnbaum
Vladimir Putin

EU traži od Meksika da uhapsi Putina ako dođe na inauguraciju Klaudije Šejnbaum

Evropska komisija pozvala je danas Vladu Meksika da uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina ukoliko u oktobru bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane predsjednice Klaudije Šejnbaum.

Portparol Komisije za spoljne poslove Peter Stano rekao je za Evroaktiv da članstvo Meksika u Međunarodnom krivičnom sudu znači da je ova zemlja zakonski obavezana da uhapsi Putina, ako on prihvati poziv da prisustvuje ceremoniji u Meksiko Sitiju 1. oktobra.

Stano je podsjetio da je Meksiko bio dio mirovnog samita u Švajcarskoj u junu ove godine, gdje je "postojao konsenzus da Rusija mora da okonča svoj rat protiv Ukrajine", kao i da se Meksiko "uzastopnim glasanjima u UN" pridružio velikoj većini međunarodne zajednice, koja je osudila rat Rusije u Ukrajini i pozvala na njegov prekid.

On je, međutim, primijetio da Meksiko, kao i sve druge zemlje, ima pravo da razvija svoje međunarodne odnose u skladu sa sopstvenim interesima.

Prethodno je Ambasada Ukrajine u Meksiku zatražila od meksičke vlade da uhapsi Putina ukoliko bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane Šejnbaum.Međunarodni krivični sud je u martu 2023. godine izdao nalog za hapšenje Putina, kojeg optužuje za ratne zločine, uključujući "nelegalnu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju", nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.