Stigle prve presude za nerede u Velikoj Britaniji: Jedna osoba dobila trogodišnju zatvorsku kaznu
Foto: Reuters, Arhiva

Stigle prve presude za nerede u Velikoj Britaniji: Jedna osoba dobila trogodišnju zatvorsku kaznu

Širom Velike Britanije krenuli su sudski procesi zbog učestvovanja u neredima koje su organizovale grupe povezane s radikalnom desnicom.

Još nije poznato koliko presuda je donešeno zbog ovih nereda, ali je objavljeno da je najteža kazna dosada izrečena tri godine iza rešetaka.

Britanski mediji otkrili su da je među uhapšenim osobama bilo dosta maloljetnika. Najmlađa uhapšena osoba ima 11 godina.

Premijer Velike Britanije Keir Starmer je u reakciji na proteste, koji su se kasnije pretvorili u nerede širom zemlje, rekao da će svi demonstranti koji podstiču ili učestvuju u nasilju “osjetiti punu snagu zakona.”

Britanske vlasti se nadaju da će rigorozne kazne, koje sudovi donose brzo nakon početka legalnih procesa, biti dovoljne da se zaustavi organizacija ovih nereda.

Ipak, kako upozoravaju, moguća je nova eskalacija nasilja tokom vikenda, s protestima planiranim širom zemlje.

Podsjetimo, desničarski protesti i neredi bazirani su na lažnoj informaciji da je ilegalni migrant ubio tri djevojčice u britanskom gradu Southport.

Iako je otkriveno da nije riječ o migrantu, već 17-godišnjaku rođenom u Cardiffu, protesti su nastavljeni, a uključivali su i napade na džamije, te hotele u kojima su smješteni azilanti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.